C 2019

Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku

DLUHOŠOVÁ, Radmila

Základní údaje

Originální název

Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku

Název česky

Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku

Název anglicky

Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region

Autoři

DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Opava, Vůkol Slezska / Circum Silesiae, od s. 167-178, 12 s. Vůkol Slezska / Circum Silesiae, 2019

Nakladatel

Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/19:N0000002

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-87632-60-4

Klíčová slova česky

stravování; stravovací zvyklosti; každodennost; Slatina; Slezsko; 20. století

Klíčová slova anglicky

diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century
Změněno: 28. 12. 2019 21:11, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.

Anotace

V originále

Cílem příspěvku je zachytit poznatky o stravovacích zvyklostech venkovského obyvatelstva na Bílovecku ve druhé polovině 20. století na příkladu rodiny Hermanovy, která po generace žije v obci Slatina. Příspěvek seznamuje s jídelníčkem, jeho skladbou, používanými surovinami, jejichž zdrojem byla převážně vlastní produkce, a způsobem jejich úpravy na základě vzpomínek autorky podepřených vyprávěním jejího otce. Pozornost je rovněž věnovaná obměnám stravy v průběhu roku.

Anglicky

The aim of the paper is to capture the knowledge concerning dietary habits of the rural population in Bílovec region in the second half of 20 century on the example of the Herman family that has lived for generations in the village of Slatina. The paper introduces the menu, its composition, used ingredients of predominantly own production, and the manner of their preparation, based on the memories of the author supported by narration of her father. Attention is also paid to the changes in diet throughout the year.