2019
Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
DLUHOŠOVÁ, RadmilaZákladní údaje
Originální název
Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Název česky
Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Název anglicky
Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region
Autoři
DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Opava, Vůkol Slezska / Circum Silesiae, od s. 167-178, 12 s. Vůkol Slezska / Circum Silesiae, 2019
Nakladatel
Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/19:N0000002
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-80-87632-60-4
Klíčová slova česky
stravování; stravovací zvyklosti; každodennost; Slatina; Slezsko; 20. století
Klíčová slova anglicky
diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century
Změněno: 28. 12. 2019 21:11, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
V originále
Cílem příspěvku je zachytit poznatky o stravovacích zvyklostech venkovského obyvatelstva na Bílovecku ve druhé polovině 20. století na příkladu rodiny Hermanovy, která po generace žije v obci Slatina. Příspěvek seznamuje s jídelníčkem, jeho skladbou, používanými surovinami, jejichž zdrojem byla převážně vlastní produkce, a způsobem jejich úpravy na základě vzpomínek autorky podepřených vyprávěním jejího otce. Pozornost je rovněž věnovaná obměnám stravy v průběhu roku.
Anglicky
The aim of the paper is to capture the knowledge concerning dietary habits of the rural population in Bílovec region in the second half of 20 century on the example of the Herman family that has lived for generations in the village of Slatina. The paper introduces the menu, its composition, used ingredients of predominantly own production, and the manner of their preparation, based on the memories of the author supported by narration of her father. Attention is also paid to the changes in diet throughout the year.