2020
Selected Aspects of Susttainnable Tourism and their Application in the Operation of Accommodation and Catering Facilities in the Moravian-Silesian Region.
STUCHLÍKOVÁ, Jana a Milena BOTLÍKOVÁZákladní údaje
Originální název
Selected Aspects of Susttainnable Tourism and their Application in the Operation of Accommodation and Catering Facilities in the Moravian-Silesian Region.
Název česky
Vybrané aspekty udržitelného cestovního ruchu a jejich aplikace při provozování ubytovacích a stravovacích zařízení v Moravskoslezském kraji
Autoři
STUCHLÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Milena BOTLÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
74. vyd. 05023. Žilina, International Scientific Conference Globalization and its Socio-Economic Consequences 2019 – Sustainability in the Global-Knowledge Economy, od s. 1-8, 8 s. 2020
Nakladatel
EkF, Žilinská univerzita Žilina
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
50902 Social sciences, interdisciplinary
Stát vydavatele
Slovensko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Odkazy
Kód RIV
RIV/47813059:19240/20:A0000640
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISSN
UT WoS
000528040800122
Klíčová slova česky
Udržitelný cestovní ruch, ubytovací a stravovací zařízení, životní prostředí, potřeby, rovnováha, konkurenceschopnost, kvalita, sociální a environmentální odpovědnost, třídění odpadu, čištění odpadních vod, vodohospodářství, energetické úspory.
Klíčová slova anglicky
Sustainable tourism; accommodation and catering facilities; environment; waste sorting; wastewater treatment
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 2. 2022 13:24, Ing. Milena Botlíková, Ph.D.
V originále
Given the global nature of tourism and the increased mobility potential of the population, the sustainability of tourism has been a topical issue for many years. The aim of the paper is to map aspects of sustainable tourism and the extent of their use in the operation of accommodation and catering facilities in the regional environment; the research was conducted in the Moravian-Silesian Region, which is very specific on several levels. There are a number of large industrial enterprises that have a negative impact on the environment, on the other hand, there are countless natural, cultural, technical and other attractions, which is reflected in the increasing traffic to this destination. Due to the restructuring of the industry, the region is clearly showing its ecological tendencies and the region is trying to present itself as an environmentally friendly region. In the context of tourism, there is a need to provide quality, eco-friendly accommodation and catering services. The paper contains an overview of indicators based on the European system of indicators in the field of tourism and their specific impacts primarily on the environment. There is also an overview of whether and to what extent operators of accommodation and catering facilities in the Moravian-Silesian Region apply tools used mainly in connection with ecological behavior, such as waste sorting, wastewater treatment, water management and energy savings. For the analysis and comparison, were used primary data from controlled interviews with operators of monitored facilities, and secondary data from the Czech Statistical Office.
Česky
Udržitelnost cestovního ruchu je řadu let aktuálním tématem především na úrovni větších územních celků, popřípadě v jednotlivých zemích. Cílem příspěvku je proto zmapovat aspekty udržitelného cestovního ruchu a míru jejich využití při provozování ubytovacích a stravovacích zařízení v Moravskoslezském kraji, který je velmi specifický v několika rovinách. Nachází se zde řada velkých průmyslových podniků, které mají negativní vliv na životní prostředí, na druhé straně je zde nespočet přírodních, kulturních, technických aj. atraktivit, což se projevuje v rostoucí návštěvnosti této destinace. S tím souvisí potřeba zajištění kvalitních ubytovacích a stravovacích služeb. Příspěvek obsahuje přehled ukazatelů vycházejících z Evropského systému ukazatelů v oblasti cestovního ruchu a jejich konkrétních dopadů primárně na životní prostředí. Rovněž je zde uveden přehled, zda a do jaké míry provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení v Moravskoslezském kraji aplikují nástroje využívané zejména v souvislosti s tříděním odpadu, čištěním odpadních vod, vodohospodářstvím a energetickými úsporami. Využita byla jak primární data získaná z řízených rozhovorů s provozovateli sledovaných zařízení, tak sekundární data získaná z veřejně dostupných zdrojů.