JANÁK, Dušan a Ondřej KOLÁŘ. Lidé z Východu. Ukrajinci v českých zemích od roku 1918. Katalog k výstavě fotografií Jindřicha Štreita. 1. vydání. Opava: Slezská univerzita v Opavě a Slezské zemské muzeum, 2019, 119 s. Fakulta veřejných politik. ISBN 978-80-7510-383-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lidé z Východu. Ukrajinci v českých zemích od roku 1918. Katalog k výstavě fotografií Jindřicha Štreita
Název anglicky People from the East. Ukrainians in the Czech lands since 1918. Catalog for the exhibition of photographs by Jindřich Štreit
Autoři JANÁK, Dušan (203 Česká republika, garant, domácí) a Ondřej KOLÁŘ (203 Česká republika).
Vydání 1. vydání. Opava, 119 s. Fakulta veřejných politik, 2019.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě a Slezské zemské muzeum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50902 Social sciences, interdisciplinary
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19510/19:N0000012
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-7510-383-3
Klíčová slova česky Národnostní menšiny v ČR; Ukrajinci; Fotografie
Klíčová slova anglicky National minorities in the Czech Republic; Ukrainians; Photo
Příznaky Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV064, projekt VaV.
Změnil Změnil: Mgr. Lubomír Hlavienka, Ph.D., učo 25815. Změněno: 31. 12. 2019 11:16.
Anotace
Ukrajinská emigrace do Českých zemí v meziválečné éře měla především politické příčiny. Značná část první generace přistěhovalců později využila možnosti návratu do vlasti, kde se mnozí následně stali oběťmi komunistické perzekuce. Mezi válkami se v Čechách a na Moravě s podporou státu vytvořila síť ukrajinských vzdělávacích a kulturních zařízení. Život ukrajinských emigrantů se vyvíjel v podstatě nezávisle na aktivitách rusínské a ukrajinské komunity na východě republiky. Nacistický okupační režim se pokusil získat podporu Ukrajinců proti SSSR. Reputaci Ukrajiny a Ukrajinců v očích české veřejnosti poškodily ozbrojené střety s banderovci po druhé světové válce. Nástup komunismu vedl k likvidaci zbytků meziválečných ukrajinských institucí. Státní podpora výzkumu reálií tehdejšího SSSR ovšem umožnila rozvoj etnografického a jazykovědného bádání o Ukrajině. V podmínkách komunistického režimu také došlo k jistému sblížení pozůstatků meziválečné emigrace s východoslovenskými Ukrajinci a Rusíny na kulturním poli. Plnohodnotnou obnovu a rozvoj veřejného života menšiny však přinesl až rok 1989 a jeho následky. Pád SSSR zároveň znamenal intenzivní ekonomickou emigraci z Ukrajiny do ČR. Výsledky sociologického šetření týkajícího se fotografií Jindřicha Štreita z prostředí současné ukrajinské komunity dokládá vysokou míru integrace Ukrajinců v Českých zemích a jejich převážně pozitivní přijímání většinovou společností.
Anotace anglicky
Ukrainian emigration to the Czech lands in the interwar era had mainly political causes. A significant majority of the first generation of immigrants later took advantage of the opportunity to return to their homeland, where many of them subsequently became victims of communist persecution. Between the wars, a network of Ukrainian educational and cultural facilities was established in Bohemia and Moravia with the support of the state. The life of Ukrainian emigrants developed essentially independently of the activities of the Ruthenian and Ukrainian communities in the east of the country. The Nazi occupation regime tried to win the support of the Ukrainians against the USSR. The reputation of Ukraine and the Ukrainians in the eyes of the Czech public was damaged by armed clashes with the Bandera troops after World War II. The advent of communism led to the destruction of the remnants of interwar Ukrainian institutions. However, the state support of the research on the life and institutions of the then USSR enabled the development of ethnographic and linguistic research on Ukraine. Under the conditions of the Communist regime, there was also a certain extent of convergence of the remnants of the interwar emigration with East Slovak Ukrainians and Ruthenians in the cultural field. However, the full renewal and development of the minority‘s public life were achieved after 1989. The fall of the USSR also meant intensive economic emigration from Ukraine to the Czech Republic. The results of a sociological survey on photographs by Jindřich Štreit from the environment of the current Ukrainian community show a high degree of integration of Ukrainians in the Czech lands and their mostly positive acceptance by the majority society.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 12:25