BURYOVÁ, Ivona a Jaroslav ŠKRABAL. Postoj občanů na vnímání chudoby na území Moravskoslezského kraje. In International Scientific Conference ECONOMIC AND SOCIAL POLICY: Economic and Social Challenges for European Economy. Havířov: Vysoká škola PRIGO. s. 87-101. ISBN 978-80-87291-25-2. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoj občanů na vnímání chudoby na území Moravskoslezského kraje
Název anglicky The Attitude of Citizens on the Perception of Poverty in the Czech Republic: Case Study on the Moravian-Silesian Region
Autoři BURYOVÁ, Ivona (203 Česká republika, domácí) a Jaroslav ŠKRABAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Havířov, International Scientific Conference ECONOMIC AND SOCIAL POLICY: Economic and Social Challenges for European Economy, od s. 87-101, 15 s. 2019.
Nakladatel Vysoká škola PRIGO
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19520/19:A0000059
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-87291-25-2
ISSN 2571-1776
Klíčová slova anglicky Poverty; Primary Research; Respondents; Moravian-Silesian Region
Změnil Změnil: Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D., učo 32890. Změněno: 7. 5. 2020 09:44.
Anotace
Pojem chudoba je složitý a komplexní pojem charakterizovaný hmotným nedostatkem. Koncept chudoby závisí na životní úrovni každé společnosti, a proto definice chudoby prochází s vývojem společnosti nějakou změnou. Nejrozšířenějším způsobem měření chudoby je minimální úroveň příjmu, který je potřebný k uspokojení základních životních potřeb, konkrétně jídla a obydlí. V praxi je prahová hodnota stanovena stanovením průměrného množství peněz potřebných k nákupu. Cílem práce je analyzovat statistické údaje o dostupných zdrojích, které poukazují na současné socio-demografické aspekty chudoby v České republice, a zároveň prezentovat názory občanů na problematiku chudoby různých demografických skupin z primárního výzkumu v rámci Moravskoslezského kraje. Lze říci, že chudoba je nejvíce ohrožena lidmi bez práce, starobními důchodci a studenty. Ukázalo se také, že se vzrůstajícím počtem obyvatel země roste hranice příjmové chudoby.
Anotace anglicky
The term poverty is a complex and complex term characterized by a material shortage. The concept of poverty depends on the standard of living of every society and hence the definition of poverty is undergoing some change with the development of society. The most widespread way of measuring poverty is the minimum level of income that is needed to meet the basic necessities of life, namely food and dwellings. In practice, the threshold is determined by determining for a given country the average amount of money needed to buy a daily calorific minimum for a given country. The aim of the thesis is to analyse statistical data of available sources, which point to the current socio-demographic aspects of poverty in the Czech Republic, and at the same time to present citizens' views on poverty issues from various demographic groups from the Moravian-Silesian Region in primary research. It is possible to say that people without work, old-age pensioners and students are most at risk of poverty. It has also been shown that as the population of the country increases, the income poverty line increases.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:07