CHMIELOVÁ, Petra. Porovnání podmínek podnikání vybraných zemí. Online. In Ing. Veronika Nálepová, Ph.D. Proceedings of the International Scientific Conference ECONOMIC AND SOCIAL POLICY: Economic and Social Challenges for European Economy. Havířov: Vysoká škola PRIGO, 2019, s. 261-270. ISBN 978-80-87291-25-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Porovnání podmínek podnikání vybraných zemí
Název anglicky Comparison of conditions for entrepreneurship of selected countries
Autoři CHMIELOVÁ, Petra (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Havířov, Proceedings of the International Scientific Conference ECONOMIC AND SOCIAL POLICY: Economic and Social Challenges for European Economy, od s. 261-270, 10 s. 2019.
Nakladatel Vysoká škola PRIGO
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19520/19:A0000067
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-87291-25-2
ISSN 2571-1776
Klíčová slova anglicky Conditions for Entrepreneurship; Business Environment; Visegrad Group
Změnil Změnila: Ing. Petra Chmielová, Ph.D., učo 36123. Změněno: 7. 5. 2020 10:34.
Anotace
Ekonomiky ve všech regionech provádějí reformy, které usnadňují proces podnikání, a právě státy Evropy patří v posledních letech mezi regiony, které provádějí alespoň jednu reformu ročně. Cílem článku je zjistit podmínky podnikání v zemích Visegrádské čtyřky v letech 2006 až 2018 a jejich následná komparace. Za tímto účelem byla použita veřejně dostupná data Světové banky, v rámci projektu Doing Business, pomocí něhož je zveřejňováno hodnocení podnikání celkem 190 států. Pomocí analýzy bylo zjištěno, že ani jedna země z Visegrádské čtyřky nezavedla více reforem během jednoho roku. Vždy se uchýlila maximálně k jedné nebo žádné, což poté vede k faktu, že nastává kolísavý trend v rámci rankingového hodnocení podmínek podnikání. Jsou země, které ročně zavádějí několik úprav a posouvají se v žebříčku hodnocení na lepší pozice, a proto ostatní země zaostávají. Nelze proto jednoznačně říci, že se dané země zhoršily nebo zlepšily v podmínkách podnikání, ale je možno konstatovat, že jsou zde stále značné nedostatky, které je nutné dále detailněji prozkoumat a eliminovat tak bariéry vedoucí ke vzniku podnikání.
Anotace anglicky
Economies in all regions are implementing reforms that facilitate the business process, and it is precisely the countries of Europe that have been at least one reform per year in recent years. The aim of the article is to find out the conditions for doing business in the Visegrad Four countries between 2006 and 2018 and their subsequent comparison. To this end, the World Bank's publicly available Doing Business data was used to publish a business rating of 190 countries. The analysis found that no country in the Visegrad Four introduced more reforms in one year. It has always resorted to at most one or none, which in turn leads to the fact that there is a fluctuating trend in the ranking of business conditions. There are countries that introduce several adjustments per year and move to a better ranking in the rankings, so other countries are lagging behind. Therefore, it cannot be unequivocally stated that the countries concerned have deteriorated or improved in terms of business, but it can be stated that there are still significant shortcomings that need to be further explored in order to eliminate the barriers to business creation.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 21:30