TUREČKOVÁ, Kamila a Petra CHMIELOVÁ. Regenerace brownfieldů v odvětví kultury v České republice. In Klímová, V., Žítek, V. XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita. s. 657-664. ISBN 978-80-210-9268-6. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Regenerace brownfieldů v odvětví kultury v České republice
Název anglicky Regeneration of brownfields in the cultural sector in the Czech Republic
Autoři TUREČKOVÁ, Kamila (203 Česká republika, garant, domácí) a Petra CHMIELOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků, od s. 657-664, 8 s. 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19520/19:A0000069
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-210-9268-6
Klíčová slova anglicky brownfield; culture; regeneration; development; Czech Republic
Změnil Změnila: Ing. Petra Chmielová, Ph.D., učo 36123. Změněno: 19. 1. 2020 18:16.
Anotace
Cílem předloženého příspěvku je analyzovat regenerované brownfieldy na území České republiky, jejichž současné využití spadá do odvětví kultury. Obsahem práce je analytický rozbor vybraného souboru obnovených areálů a budov definovaného řadou charakteristik s cílem nalézt společné znaky v jejich procesu regenerace pro kulturní sektor. Pilotní výzkum v této oblasti se opírá o primárně vytvořenou databázi původních brownfieldů, resp. příkladů dobré praxe, které v současné době slouží jako muzea, galerie, knihovny, kulturní domy a komunitní centra, zázemí pro divadelní a koncertní činnost apod. Vzešlé závěry následně mohou najít paralelu v ekonomicko-společenské realitě a mít praktickou relevanci k doposud existujícím brownfieldům a současně jimi lze obohatit teoretickou oblast regenerace brownfieldů o další aspekty.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to analyse regenerated brownfields in the Czech Republic, whose current use belongs within the cultural sector. The content of the thesis is an analytical analysis of a selected set of renewed sites and buildings defined by a series of characteristics to find common features in their regeneration process for the cultural sector. Pilot research in this area is based on the originally created database of originals brownfields, which means examples of good practice currently taking as museums, galleries, libraries, cultural houses and community centres, background for theatre and concert activities, etc. The resulting conclusions can find a parallel in the economic and social reality and have practical relevance to existing brownfields and at the same time, the theoretical field of brownfield regeneration can be enriched by other aspects.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 04:30