KLÍMOVÁ, Eva. Albrecht z Valdštejna podle G. Gualda Priorata v díle Historia della vita d’Alberto Valstain, Duca di Fritland. In Heilandová, Lucie, Pavelková, Jindra. Knížky naučení všelikého. Brno: Moravská zemská knihovna v Brně, 2019, s. 69-78. ISBN 978-80-7051-279-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Albrecht z Valdštejna podle G. Gualda Priorata v díle Historia della vita d’Alberto Valstain, Duca di Fritland.
Název česky Albrecht z Valdštejna podle G. Gualda Priorata v díle Historia della vita d’Alberto Valstain, Duca di Fritland.
Název anglicky Albrecht von Wallenstain by G. Gualdo Priorato in Historia della vita d’Alberto Valstain, Duca di Fritland.
Autoři KLÍMOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Knížky naučení všelikého, od s. 69-78, 10 s. 2019.
Nakladatel Moravská zemská knihovna v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/19:A0000507
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7051-279-1
Klíčová slova česky Albrecht z Valdštejna, překlad, charakteristika, jazyková stránka
Klíčová slova anglicky Albrecht von Wallenstain; translation; characteristics; language;
Štítky ÚCJ
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Michaela Weiss, Ph.D., učo 48912. Změněno: 5. 3. 2020 12:57.
Anotace
Dílo Historia della vita d’Alberto Valstain, Duca di Fritland (Historie života Albrechta z Valdštejna, vévody frýdlantského) pochází z pera italského historika 17. století, hraběte G. Gualda Priorata, diplomata a vojáka, která sloužil také ve Valdštejnově vojsku. Kniha vyšla v Lyonu v roce 1643 jako první a jediné vydání tohoto spisu. Český překlad Evy Klímové vyšel v litopadu r. 2017 u nakladatelství Dauphin. Je doplněn rozsáhlou předmluvou italského bohemisty Alessandra Catalana “Dějiny jako dobrodružství, dobrodružství jako dějiny v životě a díle Galeazza Gualda Priorata”, a opatřen poznámkami doc. Zdeňka Hojdy. Článek se zaměřuje na charakteristiku obsahové a jazykové stránky originálu a na způsob vyobrazení postavy Albrechta z Valdštejna, na jeho osobnostní rysy, vztah k okolí a chování, jak je zachytil autor spisu.
Anotace anglicky
Historia della vita d’Alberto Valstain, Duca di Fritland was written by the Italian 17th century historian the duke G. Gualdo Priorato, a diplomat and a soldier in the Wallenstain’s army. The book was published in 1643 in Lyon as the only publication. The Czech translation by Eva Klímová was published by Dauphin in 2017 in Prague, along with the Introduction by the Italian linguist and historian Alessandro Catalano. The chapter is focused on the content and linguistic characteristic features of the original text of the book along with the way in which Wallenstain is presented: his character and behaviour as described by Priorato.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 00:22