BOTLÍK, Josef a Milena BOTLÍKOVÁ. Šestá vlna globalizace jako faktor podporující financování extremismu. Online. In 17th International Scientific Conference Globalization and ist Socio-economic Consequences. Žilina Slovensko: GEORG, Bajzova 11, 010 01 Zilina, Slovak Republic, 2017. s. 194-201. ISBN 978-80-8154-212-1. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Šestá vlna globalizace jako faktor podporující financování extremismu
Název česky Šestá vlna globalizace jako faktor podporující financování extremismu
Název anglicky THE SIXTH WAVE OF GLOBALIZATION AS A FACTOR OF SUPPORTING THE FINANCING OF EXTREMISM
Autoři BOTLÍK, Josef (203 Česká republika, domácí) a Milena BOTLÍKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání Žilina Slovensko, 17th International Scientific Conference Globalization and ist Socio-economic Consequences, od s. 194-201, 8 s. 2017.
Nakladatel GEORG, Bajzova 11, 010 01 Zilina, Slovak Republic
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10200 1.2 Computer and information sciences
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19520/17:00010892
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-8154-212-1
Klíčová slova anglicky Globalization; Internet; Terrorism; Monetization; Information
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 7. 2. 2020 10:57.
Anotace
Globalizace není jen globální proces hospodářské a politické integrace, ale zasahuje do jiných oblastí. Hypotéza společnosti Therborn o vlnách globalizace předpovídá kapitálovou migraci v souvislosti s globalizací informací a nových komunikačních a informačních technologií. V souvislosti s financováním radikálního islamistického teroru je stále důležitější virtuální pohyb finančních zdrojů a zpeněžování internetu. Zatímco je prakticky nemožné oddělit účinky globalizace od jiných vlivů (náboženství, přesvědčení, historie, dislokace atd.), Protože informační technologie a globalizace jsou spojeny se všemi lidskými činnostmi, které jsou často podmíněny, lze předpokládat, že šestá vlna globalizace Sense of Therbornova hypotéza má přímou souvislost s financováním islámského extremismu a ISIS. Zejména v kontextu ISIS se postupně posunulo od počátečních forem kvazistatického financování zaměřeného na nerostné suroviny hlavně na iráckém a sýrském území na formy zpeněžení informací. V tomto kontextu se šíření médií používá nejen v ISIS, ale i v jeho blízkém okolí (Turecko), ale v celosvětovém měřítku, zejména kvůli možnému využití infrastruktury ve vzdálenější zemi. Článek analyzuje a porovnává možnosti zpeněžení globálního informačního prostředí, aby dokázal spojení s radikálním extremismem. Na základě popisu a klasifikace forem zpeněžení informačního prostředí v globalizovaném prostředí jsou modelovány scénáře financování extremismu. Tento příspěvek se zaměřuje jak na přímé, tak na nepřímé formy zpeněžení, které lze využít na lokálně distribuovaných webových serverech a mapách na základě simulace možnosti migrace kapitálu.
Anotace anglicky
Globalization is not only a global process of economic and political integration, it also interferes with other areas. The hypothesis of Therborn about globalization waves predicts capital migration related to the globalization of information and new communication and information technologies. The virtual movement of financial resources and the monetization of the Internet are becoming increasingly important in connection with the financing of radical Islamist terror. While it is virtually impossible to separate the effects of globalization from other influences (religion, belief, history, dislocation, etc.), since information technology and globalization are tied to all human activities that are often conditioned, it can be hypothesized that the sixth wave of globalization Sense of Therborn hypothesis has a direct connection with the financing of Islamic extremism and ISIS. Particularly in the context of ISIS, it has gradually shifted from the initial forms of quasi-state funding focused on mineral resources mainly on an Iraqi and Syrian territory to forms of monetization of information. In this context, media propagation is being used, not only in ISIS, but also in its near vicinity (Turkey), but globally, especially because of the possible use of infrastructure in a more distant foreign country. The paper analyses and compares the possibilities of monetization of the global information environment in order to prove the connection with radical extremism. Based on the description and classification of forms of monetization of the information environment in a globalized environment, scenarios of financing extremism are modelled. This paper focuses on both direct and indirect forms of monetization that can be used on locally distributed web servers and maps on the basis of simulations of the possibility of capital migration.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 10:10