JANOUŠKOVÁ, Jana a Pavlína KIRSCHNEROVÁ. Daňové stimuly v kontextu zabezpečení staří v Moravskoslezském kraji a ČR. Acta Sting. 2017, roč. 4, 4/2017, s. 6-21, 15 s. ISSN 1805-6873.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Daňové stimuly v kontextu zabezpečení staří v Moravskoslezském kraji a ČR
Název česky Daňové stimuly v kontextu zabezpečení staří v Moravskoslezském kraji a ČR
Název anglicky TAX INCENTIVES IN THE CONTEXT OF OLD AGE INSURANCE IN THE MORAVIAN-SILESIAN REGIO AND IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři JANOUŠKOVÁ, Jana (203 Česká republika, domácí) a Pavlína KIRSCHNEROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Acta Sting, 2017, 1805-6873.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19520/17:00011005
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova anglicky tax relief; employee benefits; retirement policy; life insurance; pension insurance
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 7. 2. 2020 10:58.
Anotace
Stať se zabývá problematikou daňových stimulů určených na podporu příspěvků na penzijní a životní pojištění v kontextu zabezpečení na stáří a vyhodnocuje daňovou podporu zaměstnaneckých benefitů (příspěvků na životní a penzijní pojištění) v Moravskoslezském kraji. Vychází z primárního výzkumu, realizovaném v roce 2016 formou dotazníkového šetření. Stať se také opírá o sekundární statistická data Finanční správy ČR, vycházející z agregovaných údajů podaných daňových přiznání za období let 2005 - 2015. Příspěvky zaměstnavatele na penzijní a životní pojištění jsou výhodným zaměstnaneckým benefitem, vlastní příspěvky pak z pozice nezdanitelné částky základu daně nejsou pro poplatníka motivující. Pro mladou generaci není tato forma spoření atraktivní pro jejich nízkou likviditu a nízké zhodnocení dlouhodobě spořených finančních prostředků. Rovněž pro občany s nižšími příjmy nemají daňové úlevy význam, neboť tato skupina obyvatelstva platí malou popř. žádnou daň vzhledem k vysokým slevám na dani.
Anotace anglicky
The article deals with the issue of tax incentives designed to support pension and life insurance contributions in the context of old age insurance and evaluates tax support for employee benefits (life and pension insurance) in the Moravian-Silesian Region. It is based on primary research conducted in 2016 in the form of a questionnaire survey. The research also relies on the evaluation of secondary statistical data of the Financial Administration of the Czech Republic, based on the aggregated data of the tax returns submitted for the period 2005-2015. Employer's contributions to pension and life insurance are a beneficial employee benefit, but own contributions as the non-taxable amount of the tax base are not motivated for the taxpayer. For younger generation, this form of savings is not attractive for their low liquidity and low appreciation of long-term savings. Also, for lower-income citizens, tax relief is not important, as this group of people pays low or no tax, because there are high tax credits.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 14:54