VIKTORIN, Jan. Analýza podpůrných opatření u žáků s lehkým mentálním postižením v inkluzivním prostředí základních škol. In Speciální a inkluzivní pedagogika, XI. ročník konference studentů doktorského studijního programu Speciální pedagogika. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza podpůrných opatření u žáků s lehkým mentálním postižením v inkluzivním prostředí základních škol
Název česky Analýza podpůrných opatření u žáků s lehkým mentálním postižením v inkluzivním prostředí základních škol
Autoři VIKTORIN, Jan.
Vydání Speciální a inkluzivní pedagogika, XI. ročník konference studentů doktorského studijního programu Speciální pedagogika, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky inkluze, inkluzivní vzdělávání, podpůrná opatření, mentální retardace, mentální postižení, osobnost, žáci s lehkým mentálním postižením, vyučovací proces, hodnocení, základní škola, individuální podpora, poradenství, školské poradenské zařízení, školní poradenské pracoviště
Změnil Změnil: PhDr. Mgr. Jan Viktorin, Ph.D., učo 57347. Změněno: 11. 8. 2020 17:03.
Anotace
Hlavní cíl našeho výzkumného záměru je analýza podpůrných opatření u žáků s lehkým mentálním postižením v inkluzivním prostředí základních škol. Parciální cíle jsou zaměřeny na: důležité faktory pro úspěšnou inkluzi žáků s lehkým mentálním postižením; úroveň spolupráce s pedagogicko-psychologickou poradnou nebo speciálně pedagogickým centrem v rámci podpory žáka s lehkým mentálním postižením; úroveň spolupráce s rodiči žáka s lehkým mentálním postižením; modifikované výukové metody a formy práce využívané v rámci edukace žáků s lehkým mentálním postižením; formu intervence využívanou v rámci inkluzivního vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením; pedagogické pracovníky nápomocné při edukaci žáka s lehkým mentálním postižením. Výzkumné šetření bude probíhat kvalitativní metodou, technikou strukturovaného rozhovoru. Rozhovory budou vedeny s učiteli základní školy a bývalé základní školy praktické z Břeclavi. Všechny budou realizovány při osobním setkání a na základě souhlasu informantů zaznamenávány do digitální podoby a následně anonymizovány. Empirické šetření má charakter účelového (záměrného) výběru, přesněji za využití výběru kritických případů (významným kritériem je osobní zkušenost informantů s edukací žáků s lehkým mentálním postižením). Pro zpracování získaných dat bude použito doslovné transkripce s následnou segmentací do jednotek formou otevřeného kódování. Následně budou jednotlivé kódy kategorizovány a formou axiálního kódování budou mezi nimi definovány vztahy. Nejdůležitější vztahy budou dále zpracovány pomocí selektivního kódování do kauzální sítě.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 08:50