DOLEŽALOVÁ, Eva a Jan VIKTORIN. Názory české veřejnosti na inkluzivní vzdělávání žáků s chronickým onemocněním. Štúdie zo špeciálnej pedagogiky. Prešov: Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2019, roč. 8, č. 2, s. 65-78. ISSN 2585-7363.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Názory české veřejnosti na inkluzivní vzdělávání žáků s chronickým onemocněním
Název česky Názory české veřejnosti na inkluzivní vzdělávání žáků s chronickým onemocněním
Název anglicky The Views of the Czech Public on Inclusive Education of Students with Chronic diseases
Autoři DOLEŽALOVÁ, Eva a Jan VIKTORIN.
Vydání Štúdie zo špeciálnej pedagogiky, Prešov, Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2019, 2585-7363.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky inkluze; inkluzivní vzdělávání; žák se speciálními vzdělávacími potřebami; zdravotní znevýhodnění; chronické onemocnění; epilepsie
Klíčová slova anglicky inclusion; inclusive education; student with special educational needs; health disadvantage; chronic disease; epilepsy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Mgr. Jan Viktorin, Ph.D., učo 57347. Změněno: 11. 8. 2020 18:27.
Anotace
Hlavním cílem výzkumného šetření bylo analyzovat názory české veřejnosti na inkluzivní vzdělávání žáků s chronickým onemocněním. Na základě hlavního cíle byly stanoveny cíle parciální, které byly zaměřeny zejména na zjištění, zda se respondenti již setkali s osobou s chronickým onemocněním, do jaké míry ovlivňuje postoj respondentů k inkluzivnímu vzdělávání žáků s chronickým onemocněním jejich věk a jakým způsobem získává česká veřejnost informace o inkluzivním vzdělávání žáků s chronickým onemocněním. Z daných cílů vycházely tři hypotézy, které byly ověřovány ve výzkumném šetření. K dosažení cíle výzkumného šetření byla využita kvantitativní metoda ve formě dotazníku vlastní konstrukce. Výběrový soubor byl tvořen 774 respondenty, kteří měli zájem participovat na výzkumném šetření. Analýzou názorů české veřejnosti na inkluzivní vzdělávání žáků s chronickým onemocněním bylo zjištěno, že většina veřejnosti se již setkala s dítětem s chronickým onemocněním, ale zároveň nedisponuje znalostí pojmu žák se zdravotním znevýhodněním. Záporný postoj a s ním související nesouhlas s inkluzivním vzděláváním se objevuje zejména u starší části populace; česká veřejnost získává nejvíce informací o inkluzivním vzdělávání z internetu.
Anotace anglicky
The main aim of the research study was to analyse the views of the Czech public on inclusive education of students with chronic diseases. On the basis of the main aim, there were set partial aims, which were focused mainly on determining whether the respondents have met already a person with a chronic disease, to what extent does respondent’s attitudes to inclusive education of students with chronic diseases of their age influence and how the Czech public obtains information on inclusive education for students with chronic diseases. These aims were based on three hypotheses, which were tested in the research study. To achieve the aim of the research study a quantitative method in the form of a questionnaire of own design was used. The sample was made up of 774 respondents who were interested in participating in a research survey. An analysis of the Czech public‘s views on inclusive education of students with chronic diseases found that most of the public had already met a child with a chronic disease, but did not have knowledge of the term of student with health disadvantage. Negative attitude and associated disagreement with inclusive education arise especially for the older part of the population; the Czech public gets the most information about inclusive education from the Internet.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 13:52