DOLEŽALOVÁ, Eva a Jan VIKTORIN. Jan Chlup – jeden z hlavních představitelů somatopedie v České republice. Štúdie zo špeciálnej pedagogiky. Prešov: Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2019, roč. 8, č. 2, s. 152-166. ISSN 2585-7363.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jan Chlup – jeden z hlavních představitelů somatopedie v České republice
Název česky Jan Chlup – jeden z hlavních představitelů somatopedie v České republice
Název anglicky Jan Chlup – One of the Main Representatives of Somatopaedia in the Czech Republic
Autoři DOLEŽALOVÁ, Eva a Jan VIKTORIN.
Vydání Štúdie zo špeciálnej pedagogiky, Prešov, Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2019, 2585-7363.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Utajení obsah podléhá obchodnímu tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky somatopedie; tělesné postižení; ústavní péče; Jan Chlup; životopisné údaje; publikační činnost
Klíčová slova anglicky somatopaedia; physical impairment; institutional care; Jan Chlup; biographical data; publication activity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Mgr. Jan Viktorin, Ph.D., učo 57347. Změněno: 22. 1. 2024 22:01.
Anotace
Teoretická studie se zaměřuje na jednoho z nejvýznamnějších představitelů oboru somatopedie v České republice Jana Chlupa, který se značnou měrou podílel na budování péče o jedince s tělesným postižením a ústavní péče. Svou cílevědomou prací navázal na činnost Rudolfa Jedličky a taktéž se stal propagátorem komprehenzivního pojetí péče o osoby s tělesným postižením. Cílem této studie je analyzovat život a dílo Jana Chlupa, výtečného pedagoga, organizátora, vychovatele i průkopníka nových metod vzdělávání a výchovy.
Anotace anglicky
The theoretical study focuses on one of the most important representatives in the field of somatopaedia in the Czech Republic, Jan Chlup, who has been significantly involved in building care for individuals with physical impairments and institutional care. With his purposeful work, he continued with the work of Rudolf Jedlička and became a promoter of the comprehensive concept of caring for people with physical disabilities also. The aim of this study is to analyze the life and work of Jan Chlup, an excellent educator, organizer, tutor and pioneer of new methods of education and upbringing.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 15:15