POSPÍŠIL, Petr, Ivana DURCZOKOVÁ, Marcela RYBOVÁ a Blanka ŠTEFANKOVÁ. Právnické osoby obcí a krajů. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR. 262 s. ISBN 978-80-7357-982-1. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Právnické osoby obcí a krajů
Název anglicky Legal entities of municipalities and regions
Autoři POSPÍŠIL, Petr, Ivana DURCZOKOVÁ, Marcela RYBOVÁ a Blanka ŠTEFANKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Praha, 262 s. 2013.
Nakladatel Wolters Kluwer ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-7357-982-1
Klíčová slova česky obec; kraj; právnická osoba; příspěvková organizace; obchodní společnost; rada; zastupitelstvo
Klíčová slova anglicky municipality; region; legal entity; allowance organization; company; council; assembly
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Petr Pospíšil, Ph.D., LL.M., učo 51186. Změněno: 23. 1. 2022 13:27.
Anotace
Jak z tohoto názvu publikace vyplývá, zaměřuje se na otázky spojené s výkonem samostatné působnosti, resp. samosprávy, obcí a krajů. Téma v sobě zahrnuje dva klíčové pojmy. Jedním z nich je pojem „územní samosprávný celek" druhým pak pojem „právnická osoba". Vztah územních samosprávných celků k právnickým osobám jistým způsobem na ně existenčně navázaným představuje z právního hlediska mimořádně zajímavou problematiku, a to i s ohledem na intenzivní prolínání principů práva veřejného a práva soukromého v činnosti a rozhodování obcí a krajů. Základním cílem publikace je provedení analýzy vztahu územních samosprávných celků k právnickým osobám jimi zřízeným nebo založeným a také ve vztahu k právnickým osobám, na jejichž činnosti se územní samosprávné celky podílejí svým majetkem společně s jinými subjekty. Vedle nezbytného teoretického základu se autoři věnují také ryze praktickým problémům, s nimiž se setkali v rámci své praxe, a které mohou být inspirativní pro představitele obcí i krajů zřizujících (zakládajících) právnické osoby. Je řešena otázka, zda současná právní úprava poskytuje územním samosprávným celkům vhodný typ (vhodné typy) právnické osoby pro plnění jim zákonem svěřených úkolů a pro účelné a efektivní využívání majetku těchto celků, a to za současného zachování dostatečného vlivu územního samosprávného celku na majetek a činnost těchto právnických osob. Autoři také v publikaci předkládají některé návrhy změny právní úpravy pro futuro tak, aby lépe odpovídala potřebám praxe.
Anotace anglicky
The hereby submitted book is on the subject of „Territorial self-governing units as founders and associates of legal entities“. The main purpose of the book is to describe the position, sphere of activities and competencies of local and regional bodies as a founders and an associates of legal entities. Authors try to answer the important question if the current Czech law offers some convenient type of legal entity which can be used by regions and municipalities to perform non-profit activities.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 13:15