BOTLÍK, Josef a Milena BOTLÍKOVÁ. Modifikace virtuální regionální infrastruktury pro CRM autonomními systémy. In Klímova, V Žitek, V. International Colloquium on Regional Sciences. 23th. Brno: Masaryk University Press. s. 336-343. ISBN 978-80-210-9610-3. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Modifikace virtuální regionální infrastruktury pro CRM autonomními systémy
Název anglicky Modification of virtual regional infrastructure for CRM by autonomous systems
Autoři BOTLÍK, Josef (203 Česká republika, garant) a Milena BOTLÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 23th. Brno, International Colloquium on Regional Sciences, od s. 336-343, 8 s. 2020.
Nakladatel Masaryk University Press
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19520/20:A0000148
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-210-9610-3
Klíčová slova česky CRM; cestovní ruch; region; destinace
Klíčová slova anglicky CRM;tourism; region; destination
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Milena Botlíková, Ph.D., učo 21108. Změněno: 2. 3. 2021 12:44.
Anotace
V souvislosti s pandemickým stavem zapříčiněným korona virem Covid 19 je zřejmé, že odvětví závislá na pohybu zboží a osob mezi regiony budou ekonomicky méně produktivní. Takovýmto odvětvím je bezesporu cestovní ruch (CR). Částečná kompenzace dopadů a rizik je možná volbou vhodných nástrojů, v kontextu CR je takovým nástrojem efektivní řízení vztahů s klienty (CRM). Základní služby CR jsou zpravidla vztaženy k destinaci, která je geoprostorovým faktorem určujícím nabídku a poptávku. Destinace není izolovaným subjektem, je závislá na prostředí (mezi jiným i administrativně správním). Datové zpracování je tedy vždy vztaženo k územnímu celku, který je charakteristický, mezi jiným, příslušnou infrastrukturou, která je pro poskytování služeb potřebná. Jednou z charakteristik infrastruktury je i vazba mezi prvky infrastruktury, která může být definovaná jako vzájemná závislost prvků, například prostorová. Cílem příspěvku je prokázání geoprostorových vztahů mezi vybranými prvky nabídky a poptávky v CR danými ubytovacími kapacitami a počtem přenocování. Výchozí data jsou hodnocena metodami geoprostorové analýzy, zejména precedenční analýzou, která ukazuje změny hodnot mezi analyzovanými prvky na vybrané infrastruktuře. Infrastruktura vychází ze správního členění ČR, základní data jsou členěna na okresy a jsou postupně modifikována podle příslušnosti ke krajům a podle minimálních vzdáleností. Generování infrastruktury je prováděno průchodem autonomních agentů. Výsledky práce prokazují prostorové závislosti a ukazují na nutnost zkoumat vztahy mezi veličinami na základě spádu veličin v prostoru, což je patrné například na chování průměrného počtu přenocování mezi okresy Brno město a Brno venkov.
Anotace anglicky
In the context of the pandemic condition caused by the coronavirus Covid 19, it is obvious that economic sectors dependent on movement of goods and people between regions will be less economically productive. Undoubtedly it is tourist industry (TI). Partial compensation of impacts and risks is practicable by appropriate tools, in this context it is client relationship management (CRM). Basic TI services are related to a destination which is a geospatial factor determining supply and demand. Destination isn´t isolated entity, it is dependent on environment (between other and administrative). Data processing is always related to a territorial unit which is characterized, between others, relevant infrastructure which is needed for provision of services. One characteristic of infrastructure is relation between elements of infrastructure, which can be defined as interdependence of elements, e.g. spatial. The aim of the contribution is to demonstrate the geospatial relationship between selected elements of supply and demand in the TI given accommodation capacities and the number of overnight stays. Defaults data are evaluated by geospatial analysis methods, especially precedent analysis showing changes of values between XXIII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků 337 elements analyzed on the infrastructure. Infrastructure is based on administrative division of Czech Republic, basic data are divide into districts and modified to regions by minimum distances. Infrastructure is generated by passage of autonomous agents. The results of the work demonstrate spatial dependencies and indicate the need to examine the relationships between quantities based on the gradient of quantities in the space, which is evident, for example, on the behavior of the average number of overnight stays between the districts of Brno city and Brno countryside.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:11