VRUBLOVÁ, Yvetta a Hana HOZOVÁ. Zdravotní gramotnost dospělé populace. Online. In PhDr. Pavla Kudlová, PhD., doc. RNDr. Jaroslava Pavelková, CSc. Mezinárodní konference "Rodina - Zdraví - Nemoc". Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2020, s. 108 -109, 114 s. ISBN 978-80-7454-959-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zdravotní gramotnost dospělé populace
Název česky Zdravotní gramotnost dospělé populace
Název anglicky HEALTH KNOWLEDGE OF THE ADULT POPULATION
Autoři VRUBLOVÁ, Yvetta a Hana HOZOVÁ.
Vydání Zlín, Mezinárodní konference "Rodina - Zdraví - Nemoc" od s. 108 -109, 114 s. 2020.
Nakladatel Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-7454-959-5
Klíčová slova česky Zdravotní gramotnost, zdravotní prevence, zdravotní péče, všeobecná sestra, dospělá populace
Klíčová slova anglicky knowledge, health prevention, health care, nurse, adult population
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D., učo 51548. Změněno: 20. 12. 2020 20:35.
Anotace česky
Úvod Cílem výzkumu bylo zjistit znalosti dospělé populace v Moravskoslezském kraji v oblasti zdravotní gramotnosti. Metodika K řízenému rozhovoru byl využit. Dotazy byly zaměřeny na jednotlivé oblasti zdravotní prevence, a to zejména prevence chronických onemocnění. Celkem se výzkumu zúčastnilo 1620 respondentů. Výsledky Znalosti dospělé populace v oblasti zdraví jsou velmi rozdílné. Část respondentů chodí na preventivní vyšetření pravidelně, dle doporučení lékařů. Více respondentů ze zkoumaného souboru nemá zájem o preventivní prohlídky. Významný rozdíl byl zjištěn v oblasti pohlaví (p =0,001), věku respondentů (p=0,003). Nejvyšší důraz byl kladen na prevenci srdečně cévních onemocnění. Diskuse Výsledky průzkumu ukazují, že ženy mají více znalostí v oblasti zdraví a prevenci. V péči o zdraví jsou ženy aktivnější. Dle získaných výsledků je nutné v edukaci v péči o zdraví intenzivně pokračovat a zaměřit se na muže. Závěr Edukace o zdraví a prevenci je rukou lékařů a sester. Sestry mohou významným způsobem motivovat pacienty k aktivní prevenci a postoji k vlastnímu zdraví.
Anotace anglicky
Introduction The aim of the research was to determine the knowledgeof the adult population in the Moravian-Silesian Region in the field of health. Methods – a quantitative questionnaire that was used for the guided interview. The questiuns werw ficused on individual areass of health prevention, especially tehe prevention of chrinic diseases. A total of 1620 respondents participated in the research. Results The health knowledge of the adult population is very different. Some respondents are not interested in preventive check-ups. A significant difference was found in the area of gender (p=´0,001), age of respondents (p´=0,003). The highest emphasiswas placed on the prevention of cardiovascular disease. Discussion They result of the survey schow that women have more knowledge in the field of health and prevention. Women are more active in health care education and reach out to men. Conclusion Education about helalth and prevention is in the hands of doctors and nurses. Nurses can significantly motivate patients to actively prevent and approach their own health.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 01:04