CZECHOWICZ, Boguslaw. „Neuměje dobre český, nedovedl se ani pomodliti”. Rozdrażewscy na Śląsku i w Czechach w XVI-XVII wieku / „Neuměje dobre český, nedovedl se ani pomodliti”. Rozdraževští ve Slezsku a v Čechách v 16.-17. století. In Jiří Brňovják. Zámky, statky a úřady. Stopy polských šlechtických rodu na území České republiky v pramenach 16.-20. stoleti. Ostrava – Częstochowa: Nakl. Ostravska Univerzita / Fundacja Silva Rerum Polonarum, 2019, s. 83-106. Nobilitas in historia moderna, 9. ISBN 978-80-7599-188-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Neuměje dobre český, nedovedl se ani pomodliti”. Rozdrażewscy na Śląsku i w Czechach w XVI-XVII wieku / „Neuměje dobre český, nedovedl se ani pomodliti”. Rozdraževští ve Slezsku a v Čechách v 16.-17. století
Název anglicky “Not Knowing Czech Very Well, He Could Not Even Pray”. The House of Rozdrażewski in Silesia and Bohemia in the 16th–17th Century
Autoři CZECHOWICZ, Boguslaw (616 Polsko, garant, domácí).
Vydání Ostrava – Częstochowa, Zámky, statky a úřady. Stopy polských šlechtických rodu na území České republiky v pramenach 16.-20. stoleti, od s. 83-106, 24 s. Nobilitas in historia moderna, 9, 2019.
Nakladatel Nakl. Ostravska Univerzita / Fundacja Silva Rerum Polonarum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/19:A0000699
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7599-188-1
Klíčová slova česky Aristokrace; Rozdraževští; raný novovĕk; Polsko; Čechy; Slezsko
Klíčová slova anglicky Aristocracy; the House of Rozdrażewski; early modern history; Poland; Bohemia; Silesia
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Boguslaw Czechowicz, Dr., učo 54877. Změněno: 19. 4. 2021 20:42.
Anotace
Článek prezentuje přítomnost polského šlechtického rodu Rozdrażewski / Rozdraževský na uzemi České koruny. Od roku 1554 měli ve svých rukou malé panství Pomstorf (dnes Pomianów Dolny) poblíž Pačkova ve Slezsku. To jim umožnilo obnovit to, co považovali za svůj starý, ale zapomenutý hraběcí titul. V roce 1578 koupili panství Blatná v Čechách a získali český inkolat. Drželi české i slezské panství více než 100 let. Rozdrażevští, jak v Čechách, tak ve Slezsku, se zapojíli do rekatolizací a zastávali řadu úřadů, táke ve strukturách české katolické církve. Dodnes stopou po jejich přítomnosti na uzemi České koruny je epitaf Zuzany Rozdraževské v katedrále ve Vratislavi, ktere objednal její syn, kujawský biskup Jeroným Rozdraževský. Dálší přislušnik rodu, Václav Rozdraževský, spolu s vratislavským biskupem Karlem Habsburským fundoval v roce 1617 poutní kapli na hoře Kalwarie u městečka Varta na česko-slezské hranicí (konsekrovaná 1619). Většina stop po rodině zůstala však v Blatné. Jedná se o rekonstrukci zámku a rodové kaple v místním kostele. Další stopy lze najít ve Statním oblastním archivu ve Strakonicích (pro Blatnou) a v Archiwum Panstwowym ve Vratislavi, pobočka Kamieniec Zoubkowicki (pro Pomstorf).
Anotace anglicky
This paper depicts the residence of the representatives of the Polish noble House of Rozdrażewski on the territory of the Bohemian Crown. From 1554 they held a smaller domain in the village Pomianów Dolny near Paczków in Silesia. And it was exactly this that helped them to renew their forgotten count title. In 1578 they bought the manor farm estate Blatná in Bohemia and thus gained Bohemian right of residence (Inkolat). They held both domains, the Czech and the Silesian one, for more than 100 years. It was precisely in Blatná where the House had left the most traces. These include the reconstruction of the chateau or the family chapel in the local church. Both in Bohemia and in Silesia the House of Rozdrażewski engaged in recatholisation by holding many offices, with some even managing to advance in the system of the Bohemian Catholic Church.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 21:02