KOZÁK, Petr. Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století. Prameny a studie. Národní zemědělské muzeum, 2019, Neuveden, č. 64, s. 59-94. ISSN 0862-8483. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{46805, author = {Kozák, Petr}, article_number = {64}, keywords = {19th century; Counts Lichnovský; Counts Zichy; culinary history; cookbooks; food studies}, language = {cze}, issn = {0862-8483}, journal = {Prameny a studie}, title = {Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století}, url = {https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-64}, volume = {Neuveden}, year = {2019} }
TY - JOUR ID - 46805 AU - Kozák, Petr PY - 2019 TI - Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století JF - Prameny a studie VL - Neuveden IS - 64 SP - 59-94 EP - 59-94 PB - Národní zemědělské muzeum SN - 08628483 KW - 19th century KW - Counts Lichnovský KW - Counts Zichy KW - culinary history KW - cookbooks KW - food studies UR - https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-64 L2 - https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-64 N2 - Materiálová studie je příspěvkem k diskusi nad problematikou rukopisných kuchařských knih v rámci aristokratického prostředí první půle 19. století. Analýze byla podrobena ruko-pisná kuchařská kniha používaná dle tradice v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí nedaleko Opavy. V první fázi došlo k verifikaci provenienci spisu a tím i doby jeho vzniku. Následný rozbor obsahu byl doprovázen podrobným katalo-gem pokrmů zmíněných v kuchařské knize, včetně charakteristiky pracovních postupů a soupisů použitých surovin. ER -
KOZÁK, Petr. Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století. \textit{Prameny a studie}. Národní zemědělské muzeum, 2019, Neuveden, č.~64, s.~59-94. ISSN~0862-8483.
|