C 2020

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

KORBELÁŘOVÁ, Irena a Rudolf ŽÁČEK

Základní údaje

Originální název

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

Název česky

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

Název anglicky

Flour Duplings in the 19th and the Early 20th Century Cookery and Recipc Books of Sliesian Provenance or Did a Silesian dumpling Exist?

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika, domácí)

Vydání

1. vyd. Kraków, Głodnemu chleb na myśli. O znaczeniu politycznym, gospodarczym, społecznym i kulturowym zboża na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska, od s. 293-315, 23 s. 2020

Nakladatel

Księgarnia Akademicka

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/20:A0000798

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-83-8138-325-7

Klíčová slova česky

Slezsko; kulinářská kultura; gastronomie; kuchařská kniha; obilná mouka; 19. a 20. století

Klíčová slova anglicky

Silesia; culinary culture; gastronomy; cookery book; cereal flour; 19th and 20th century

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 24. 2. 2021 14:36, Mgr. Jorga Kunčíková

Anotace

V originále

Příspěvek se zaměřuje na knedlíky z mouky jako fenomén české národní a středoevropské kuchyně a jeho pozice v kulinárních dějinách Slezska jak ji prezentují kuchařských knih slezské provenience 19. a 20. století. Identifikován byl specifický druh slezský knedlík jako zapomenuté kulinární dědictví.

Anglicky

The paper focuses on flour dumplings as a phenomenon of Czech national and Central European cuisine and its position in the culinary history of Silesia as presented in cookbooks of Silesian provenance of the 19th and 20th centuries. A specific species of Silesian dumpling was identified as a forgotten culinary heritage.