B 2020

Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.

JANÁK, Dušan, Irena KORBELÁŘOVÁ, Miroslav PAULÍČEK, Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ, Rudolf ŽÁČEK et. al.

Základní údaje

Originální název

Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.

Název česky

Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.

Název anglicky

Food is not just "something to eat". Traditional meals and dishes as part of regional and national identity in the consciousness and memory of contemporary society.

Autoři

JANÁK, Dušan (203 Česká republika, garant, domácí), Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Miroslav PAULÍČEK (203 Česká republika, domácí), Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ (203 Česká republika, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika)

Vydání

1. vyd. Opava, 286 s. 2020

Nakladatel

Slezská univerzita v Opavě

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Odborná kniha

Obor

50401 Sociology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/20:N0000017

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-7510-428-1

Klíčová slova česky

sociologie jídla; historická sociologie; jídlo, kulinární dědictví; empirický výzkum; monografie

Klíčová slova anglicky

sociology of food; historical sociology; food; culinary heritage; empirical research; monographs

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 5. 3. 2021 08:11, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Anotace

V originále

Kniha se zabývá tradičním stravováním z perspektivy sociologie sociálních identit, především identity regionální a národní. Těžiště publikace spočívá ve shrnutí výsledků empirického výzkumu realizovaného ve třech vybraných regionech českých zemí. Ve Slezsku na Hlučínsku, na Moravě na Slovácku, v Čechách v Podkrkonoší. Doplněn je exkurz do stravování krajanské komunity v Chorvatsku.

Anglicky

The book deals with traditional food and eating habits from the perspective of sociology of social identities, especially regional and national one. The focus of the publication lies in a presentation of the results of empirical research carried out in three selected regions of the Czech lands: Hlučín Region in Silesia, Moravian Slovakia in Moravia and Giant Mountains Region in Bohemia. An excursion into catering for the expatriate community in Croatia is added.