2020
Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
JANÁK, Dušan, Irena KORBELÁŘOVÁ, Miroslav PAULÍČEK, Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ, Rudolf ŽÁČEK et. al.Základní údaje
Originální název
Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
Název česky
Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
Název anglicky
Food is not just "something to eat". Traditional meals and dishes as part of regional and national identity in the consciousness and memory of contemporary society.
Autoři
JANÁK, Dušan (203 Česká republika, garant, domácí), Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Miroslav PAULÍČEK (203 Česká republika, domácí), Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ (203 Česká republika, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika)
Vydání
1. vyd. Opava, 286 s. 2020
Nakladatel
Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Odborná kniha
Obor
50401 Sociology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Kód RIV
RIV/47813059:19240/20:N0000017
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-80-7510-428-1
Klíčová slova česky
sociologie jídla; historická sociologie; jídlo, kulinární dědictví; empirický výzkum; monografie
Klíčová slova anglicky
sociology of food; historical sociology; food; culinary heritage; empirical research; monographs
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti
DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 5. 3. 2021 08:11, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Kniha se zabývá tradičním stravováním z perspektivy sociologie sociálních identit, především identity regionální a národní. Těžiště publikace spočívá ve shrnutí výsledků empirického výzkumu realizovaného ve třech vybraných regionech českých zemí. Ve Slezsku na Hlučínsku, na Moravě na Slovácku, v Čechách v Podkrkonoší. Doplněn je exkurz do stravování krajanské komunity v Chorvatsku.
Anglicky
The book deals with traditional food and eating habits from the perspective of sociology of social identities, especially regional and national one. The focus of the publication lies in a presentation of the results of empirical research carried out in three selected regions of the Czech lands: Hlučín Region in Silesia, Moravian Slovakia in Moravia and Giant Mountains Region in Bohemia. An excursion into catering for the expatriate community in Croatia is added.