PRŮŠA, Ladislav. Stárnutí populace a udržitelnost důchodového systému v ČR. Revue sociálno-ekonomického rozvoja. Bratislava: Katedra sociálného rozvoja a práce, NHF EU v Bratislavě, 2020, roč. 6, č. 2, s. 60-69. ISSN 2453-6148.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stárnutí populace a udržitelnost důchodového systému v ČR
Název anglicky The aging of population and the sustainability of the pension system in the Czech Republic
Autoři PRŮŠA, Ladislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Revue sociálno-ekonomického rozvoja, Bratislava, Katedra sociálného rozvoja a práce, NHF EU v Bratislavě, 2020, 2453-6148.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50900 5.9 Other social sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/20:A0000301
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky důchodové pojištění; doplňkové důchodové spoření; stárnutí populace; modernizace sociálního systému; dlouhodobá udržitelnost důchodových systémů
Klíčová slova anglicky pension insurance; supplementary pension savings; population aging; modernization of the social system; long-term sustainability of pension systems
Změnil Změnila: Jana Tamfalová, učo 50913. Změněno: 15. 6. 2021 14:13.
Anotace
Cílem této práce je posoudit, zda důchodový systém v České republice je dlouhodobě udržitelný - ve světle očekávaných demografických trendů - a na některé poukázat řešení, která by mohla přispět k zajištění důstojného života ve stáří pro potenciální příjemce starobních důchodu v nadcházejících letech. Ve své Strategii pro modernizaci sociální ochrany Evropská unie vyžaduje, aby všechny členské státy věnovaly této otázce zvláštní pozornost. Výdaje o dávkách důchodového pojištění v České republice dlouhodobě roste s neustálé zvyšováním podílu výdajů na starobní důchody v rámci výdajové struktury; od roku 1993 výdaje na důchody překročily výnosy z pojistného na důchodové pojištění asi o 410 miliard Kč. Je zřejmé, že požadavky na důchodový systém budou i nadále pokračovat v nadcházejících letech v důsledku stárnutí populace; parametrické změny realizovaný v rámci prvního pilíře důchodového systému může zajistit jeho udržitelnost pouze a nižší úroveň. S ohledem na stávající nastavení parametrů základního důchodového pojištění systém, řešení, která by přispěla k jeho dlouhodobé udržitelnosti na vyšší úrovni, by měla hledat hlavně v rámci systému penzijního řipojištění.
Anotace anglicky
The objective of this paper is to assess whether the pension system in the Czech Republic is sustainable in the long run – in the light of expected demographic trends – and to point out some solutions that could contribute to ensuring dignified life in old age for potential beneficiaries of old-age pensions in the years to come. In its Strategy for modernising social protection, the European Union requires all Member States to pay close attention to this issue. The expenditure on pension insurance benefits has been rising on a long-term basis in the Czech Republic, with steady increase of the share of expenditure on old-age pensions within the expenditure structure; since 1993, the expenditure on pensions has exceeded the pension insurance premium revenue by about CZK 410 billion. It is clear that the demands for the pension system will continue to mount in the years to come as a result of the population ageing; the parametric changes implemented under the first pillar of the pension system can only ensure its sustainability on a lower level. Considering the existing settings of parameters of the basic pension insurance scheme, solutions that would contribute to its long-term sustainability on a higher level should mainly be sought within the supplementary pension savings scheme.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:12