KOMÁRKOVÁ, Hana. Místa paměti – paměť místa. Vytváření paměti jedné podhorské obce. Jeseník: Vlastivědné muzeum Jesenicka. 10 s. ISBN 978-80-87496-22-0. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Místa paměti – paměť místa. Vytváření paměti jedné podhorské obce
Název anglicky Realms of Memory - Memory of Place. Creating the memory of a mountain village
Autoři KOMÁRKOVÁ, Hana.
Vydání Jeseník, 10 s. 2021.
Nakladatel Vlastivědné muzeum Jesenicka
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-87496-22-0
Klíčová slova anglicky Realms of Memory, Ludvíkov, 19th and First half of 20th Century, Creating Memory
Změnil Změnila: Mgr. Hana Komárková, Ph.D., učo 27664. Změněno: 17. 11. 2021 10:06.
Anotace
Uběhlo už téměř čtyřicet let od doby, kdy světlo světa spatřil projekt francouzského historika Pierra Nory. Od té doby se pojem „místo paměti“ stal nedílnou součástí badatelského slovníku napříč obory a pronikl i do oblasti vzdělávání. Nora definoval místo paměti (fyzicky existující i to nehmotné, myšlené) jako prostředek utváření národní identity a sebeuvědomění. Každé „místo paměti“ je tak vlastní pouze určité skupině lidí, určité generaci, etnické skupině apod. Existuje však i nějaká paměť místa? A čím je utvářena? To jsou otázky, kterým se bude příspěvek věnovat. Na příkladu osudů (míst paměti) podhorské obce Ludvíkov (Ludwigsthal) u Vrbna pod Pradědem. Každá generace a každá doba přinášela místu jinou paměť, jiný příběh. Na příkladu Ludvíkova se pokusíme ilustrovat to, jak je utvářena paměť místa, paměť na místo, jak přechází z jedné generace/doby na druhou a jak se naopak ztrácí.
Anotace anglicky
It has been almost forty years since the project of the French historian Pierre Nora came to an existence. Since then, the term "realm of memory" has become an integral part of the research-dictionary across disciplines and has penetrated the field of education. Nora defined the realm of memory (both physically existing and intangible) as a means of forming national identity and self-awareness. Each "realm of memory" is thus owned by a certain group of people, a certain generation, an ethnic group, etc. But is there any memory of the place? And what is it shaped by? These are the questions that the paper will address. On the example of "realms of memory" connected to the village Ludvíkov (Ludwigsthal) near Vrbno pod Pradědem. Each generation and each time brought a different memory, a different story to the place. Using Ludvíkov's example, we will try to illustrate how the memory of place is formed, how it passes from one generation / time to another and how, on the contrary, it is lost.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 02:46