D 2021

Specifika řízení lidských zdrojů v době covidové.

STUCHLÍKOVÁ, Jana

Základní údaje

Originální název

Specifika řízení lidských zdrojů v době covidové.

Název česky

Specifika řízení lidských zdrojů v době covidové.

Název anglicky

Specifics of human resources management in the covid period

Autoři

STUCHLÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

9. vyd. Karviná, Mezinárodní vědecká konference – Aktuální trendy lázeňství, hotelnictví a turismu, od s. 183-193, 11 s. 2021

Nakladatel

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50204 Business and management

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/21:A0000893

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-7510-461-8

Klíčová slova česky

dopady pandemie; motivace pracovníků; podniky cestovního ruchu; řízení lidských zdrojů

Klíčová slova anglicky

pandemic impacts; worker motivation; tourism companies; human resources management

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 6. 1. 2022 21:06, Ing. Milena Botlíková, Ph.D.

Anotace

V originále

Dlouhodobě nepříznivá situace způsobená výskytem COVID-19 zásadně ovlivnila firmy a organizace rovněž v oblasti řízení lidských zdrojů. Podniky napříč všemi odvětvími se musely rychle přizpůsobit novým podmínkám. Cílem příspěvku je stručné zmapování aktuální situace v personální oblasti, a to jak v obecné rovině, tak na příkladech podniků cestovního ruchu, zejména pak stravovacích, ubytovacích a lázeňských zařízení. Využita byla především sekundární data získaná z veřejně dostupných zdrojů. Podstatné je zjištění, že dopady pandemie nejsou v personální oblasti pouze negativní. Příspěvek obsahuje mimo jiné doporučení, jak využít dobu krize k rozvoji pracovníků a posílení jejich motivace.

Anglicky

The long-term adverse situation caused by the occurrence of COVID-19 has fundamentally affected companies and organisations also in the field of human resources management. Businesses across all sectors had to adapt quickly to the new conditions. The aim of the contribution is to briefly map the current situation in the staff area, both in general terms and in the examples of tourism enterprises, in particular catering, accommodation and spa facilities. Secondary data obtained from publicly available sources were primarily used. The bottom line is that the impacts of a pandemic are not only negative in the personnel field. The contribution includes recommendations on how to use times of crisis to develop workers and strengthen their motivation.