B 2021

Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Jan HÁN, Jan KAŠPAR, Anna KUBÁTOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty

Název česky

Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty

Název anglicky

Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan HÁN (203 Česká republika), Jan KAŠPAR (203 Česká republika), Anna KUBÁTOVÁ (203 Česká republika), Eduard LEVÝ (203 Česká republika) a Jiří ZELENÝ (203 Česká republika)

Vydání

1. vyd. Praha, 258 s. 2021

Nakladatel

powerprint Praha

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Odborná kniha

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/21:A0000805

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-7510-472-4

Klíčová slova česky

Historie; kulinární kultura; rybí kuchyně; cestovní ruch; gastronomie; české země; střední Evropa; monografie

Klíčová slova anglicky

History; culinary culture; culinary heritage; fish cuisine; tourism; gastronomy; Czech Lands; central Europe; monography

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV057, projekt VaV.
Změněno: 27. 5. 2024 09:06, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Anotace

V originále

Kniha charakterizuje roli ryb a vodních živočich ve stravování obyvatel českých zemích od středověku do současnosti, představuje hlavní rysy rybí kuchyně ve světle historických pramenů, zvláště kuchařských knih, popisuje a hodnotí nabídku ryb a rybích pokrmů v gastronomii a na akcích z oblasti turismu.

Anglicky

The book characterizes the role of fish and aquatic animals in the diet of the Czech lands from the Middle Ages to the present day, presents the main features of fish cuisine in the light of historical sources, especially cookbooks, describes and evaluates the offer of fish and fish dishes in gastronomy and tourism events.