NEDVĚDOVÁ, Daniela. NADVÁHA A OBEZITA U ŽENY V DOBĚ TĚHOTENSTVÍ A PORODU. In Nové trendy v ošetrovateľstve VII (Trnava). 2021. ISBN 978-80-568-0443-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název NADVÁHA A OBEZITA U ŽENY V DOBĚ TĚHOTENSTVÍ A PORODU
Název česky NADVÁHA A OBEZITA U ŽENY V DOBĚ TĚHOTENSTVÍ A PORODU
Název anglicky Overweight and obesity in women during pregnancy and childbirth
Autoři NEDVĚDOVÁ, Daniela.
Vydání Nové trendy v ošetrovateľstve VII (Trnava), 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-568-0443-8
Klíčová slova česky Obezita. Nadváha. Těhotenství. Vývoj plodu. Porod.
Klíčová slova anglicky Obesity. Overweight. Pregnancy. Fetal development. Childbirth
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Jana Tamfalová, učo 50913. Změněno: 11. 4. 2022 12:22.
Anotace
Obezita je v obecném kontextu celosvětové onemocnění, jehož incidence v posledních letech výrazně stoupá. Obezita postihuje fyzickou stránku člověka a přispívá tak ke vzniku řady závažných civilizačních onemocnění. Výskyt nadváhy a obezity u žen se v posledním roce trojnásobně zvýšil. Nadváha a obezita mají negativní efekt na reprodukční zdraví ženy a podílejí se na snížení fertility u ženy (Espinós et al., 2020; Müllerová, 2013). Obezita je mimo jiné zdravotním globálním problémem i mezi těhotnými ženami (Hajagos-Tóth et al., 2017). U těhotných žen se v současné době potkávají dva trendy. Obezita se posouvá do stále nižších věkových kategorií a zároveň se mateřství odkládá do vyššího věku, který je právě u žen (na hormonálním podkladě) spojen s nárůstem hmotnosti (Ulmannová, Špálová, Štechová, 2014). Obézní ženy jsou náchylnější k těhotenským a porodnickým komplikacím (Kanguru et al., 2017).
Anotace anglicky
In the general context, obesity is a worldwide disease, the incidence of which has been increasing significantly in recent years. Obesity affects the physical side of a person and thus contributes to the development of a number of serious diseases of civilisation. The prevalence of overweight and obesity in women has increased threefold in the last year. Overweight and obesity have a negative effect on women's reproductive health and contribute to reduced fertility in women (Espinós et al., 2020; Müller, 2013). Obesity is, among other things, a global health problem among pregnant women (Hajagos-Tóth et al., 2017). In pregnant women, two trends currently meet. Obesity is shifting to younger and younger ages, and at the same time, motherhood is being postponed until older ages, which is precisely in women (on a hormonal basis) associated with weight gain (Ulmannová, Špálová, Štechová, 2014). Obese women are more prone to pregnancy and obstetric complications (Kanguru et al., 2017).
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:18