Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{56542, author = {Satinský, Igor}, article_number = {2}, doi = {http://dx.doi.org/10.33699/PIS.2021.100.2.49-59}, keywords = {perioperative nutrition – surgical patient – guidelines}, language = {cze}, issn = {0035-9351}, journal = {Rozhledy v chirurgii}, title = {Perioperační výživa ve světle doporučení (a ve stínu praxe)}, url = {http://www.chirurgie.cz}, volume = {100}, year = {2021} }
TY - JOUR ID - 56542 AU - Satinský, Igor PY - 2021 TI - Perioperační výživa ve světle doporučení (a ve stínu praxe) JF - Rozhledy v chirurgii VL - 100 IS - 2 SP - 49-59 EP - 49-59 SN - 00359351 KW - perioperative nutrition – surgical patient – guidelines UR - http://www.chirurgie.cz N2 - U pacientů malnutričních nebo v kritickém stavu se stává nutriční péče jednou ze základních podmínek úspěšného zotavení. Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Je jevem poměrně častým zvláště u onkochirurgických pacientů, u seniorů a u pacientů s chronickým onemocněním zažívacího traktu. Problematika špatného nutričního stavu by měla být lékařem řešena od chvíle, kdy se nemocný stává pacientem. Snaha o ovlivnění malnutrice by měla pokrývat celé perioperační období – od zahájení diagnostického procesu přes hospitalizaci s případným operačním výkonem a pooperačním zajištěním nutrice až po monitoraci nutričního stavu po dimisi při dalším ambulantním sledování. Pro celou tuto širokou problematiku existuje recentní evropské i české doporučení přijaté Českou chirurgickou společností a dalšími odbornými společnostmi. V praxi však realizace těchto doporučených postupů mnohdy naráží na překážky, které vedou k nízké implementaci těchto guidelines. Péče o výživu je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta jak v ambulantní, tak v nemocniční fázi celého procesu. Článek je komentovaným výběrem doporučení nutriční péče o chirurgického pacienta Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu (ESPEN) z roku 2017 a konsenzuálního hlasování pracovní skupiny Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) z roku 2018. ER -
SATINSKÝ, Igor. Perioperační výživa ve světle doporučení (a ve stínu praxe). \textit{Rozhledy v chirurgii}. 2021, roč.~100, č.~2, s.~49-59. ISSN~0035-9351. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.33699/PIS.2021.100.2.49-59.
|