JANÁK, Dušan, Lubomír HLAVIENKA a Ondřej KOLÁŘ. Atlas národnostních a náboženských menšin v Českém Slezsku a na severní Moravě. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Atlas národnostních a náboženských menšin v Českém Slezsku a na severní Moravě
Název anglicky Atlas of National and Religious Minorities in Bohemian Silesia and Northern Moravia
Autoři JANÁK, Dušan (203 Česká republika, garant, domácí), Lubomír HLAVIENKA (203 Česká republika, domácí) a Ondřej KOLÁŘ (203 Česká republika).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/21:A0000285
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky menšiny; národnostní problematika; náboženská problematika; demografie; Slezsko; severní Morava; Československo; Česká republika
Klíčová slova anglicky minorities; national issues; religious issues; demography; Silesia; northern Moravia; Czechoslovakia; Czech Republic
Technické parametry Atlas je určen uřednickým profesím, které se zabývají problematikou národnostních menšin a připravují podklady pro vyjednávání vlády České republiky s institucemi Evropské unie, počínaje Úřadem vlády, ministerstvy, přes krajské úřady i místní samosprávu v oblastech, kde národnostní menšiny dosahují vyššího podílu obyvatelstva, dále středním a vysokým školám věnujícím se oblastem historie, sociologie, antropologie, organizacím národnostních menšin, církví a náboženské společnosti, využití v rámci navazujících výzkumů etnicity a kolektivních identit.
Příznaky Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV064, projekt VaV.
Změnil Změnila: Jana Tamfalová, učo 50913. Změněno: 11. 4. 2022 09:31.
Anotace
Atlas je rozdělen do šestitematických bloků, přičemž těžiště práce leží v blocích 3 až 6, které zachycují proměny národnostní a náboženské struktury Českého Slezska a přilehlé severní Moravy v průběhu 20. a 21. století. Jednotlivé mapové listy vycházejí primárně z výsledků sčítání lidu, což umožňuje za využití stejné metodiky a na jasně definovaném území zobrazit dlouhodobé vývojové trendy jednotlivých národností, ale je s to i zachytit náhlé a radikální proměny, jako bylo především vysídlení německého obyvatelstva po roce 1945. Atlas se speciálně zabývá také vývojem dvou národnostně i nábožensky specifických oblastí Českého Slezska, jimiž jsou Těšínsko a Hlučínsko. Součástí atlasu je i rozsáhlá teoretická část, která se zabývá nejenom technickým popisem přípravy atlasu, ale také charakteristikou zkoumaného území. Konečný výstup tak představuje ojedinělý počin, jež poprvé komplexně a metodicky zachycuje národnostní a náboženské proměny Českého Slezska a severní Moravy.
Anotace anglicky
The atlas is divided into six-thematic blocks, with the focus of the work in blocks 3 to 6, which capture the changes in the national and religious structure of Bohemian Silesia and adjacent northern Moravia during the 20th and 21st centuries. The individual map sheets are based primarily on census results, which allows using the same methodology and clearly defined long-term development trends of individual nationalities, but it is also able to capture sudden and radical changes, such as the displacement of the German population after 1945. Atlas also deals specifically with the development of two nationally and religiously specific areas of Bohemian Silesia, which are the Těšín and Hlučín regions. The atlas also includes an extensive theoretical part, which deals not only with the technical description of the atlas preparation, but also with the characteristics of the researched area. The final output thus represents a unique act, which for the first time comprehensively and methodically captures the national and religious changes of Czech Silesia and northern Moravia.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 13:25