ŠPATENKOVÁ, Naděžda a Ivana OLECKÁ. Invisible Older People: LGBTI+. Social Pathology and Prevention. Opava: Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2021, VI, č. 2, s. 29-41. ISSN 2464-5877. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.25142/spp.2021.001.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Invisible Older People: LGBTI+
Název česky Neviditelní senioři: LGBTI+
Autoři ŠPATENKOVÁ, Naděžda (203 Česká republika, garant, domácí) a Ivana OLECKÁ (203 Česká republika).
Vydání Social Pathology and Prevention, Opava, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2021, 2464-5877.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50400 5.4 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/21:A0000360
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Doi http://dx.doi.org/10.25142/spp.2021.001
Klíčová slova česky LGBTI; senioři; péče; zdravotní péče; sociální péče; menšina; heterosexualita
Klíčová slova anglicky LGBTI; older people; care; health care; social welfare; minority; heterosexuality
Změnil Změnila: PhDr. Naděžda Špatenková, Ph.D., učo 52044. Změněno: 27. 3. 2022 19:12.
Anotace
LGBT older people are an integral part of the ageing population. Due to the unfavourable social climate, they have faced homophobia, discrimination, ostracism, criminalisation, and psychiatrisation for a significant part of their lives; therefore, they remain highly distrustful, wary and reserved to institutions providing social and health services. As a result of years of negative experience, older LGBTI+ people feel very vulnerable and threatened by disrespect of dignity, inappropriate (ill) treatment or even abuse even in these institutions, which is why they hide their identity and sexual orientation. Yet, older LGBTI+ people are clients of both health and social services, as well. However, their situation in health and social institutions has not been adequately dealt with in the Czech socio-cultural environment yet, and older LGBTI+ people are the so-called “invisible minority”, “not seen” even by the managers of these facilities, as our research, the results of which we present here, has demonstrated. Setting the quality of services provided and eliminating potential discrimination, however, requires raising the profile of the issue and raising awareness among care professionals.
Anotace česky
Nedílnou součástí stárnoucí seniorské populace jsou i tzv. LGBTI+ osoby. Tyto osoby značnou část svého života v důsledku nepříznivého společenského klimatu čelily homofobii, diskriminaci, ostrakizaci, kriminalizaci a psychiatrizaci, proto u nich přetrvává značná nedůvěra, ostražitost a uzavřenost vůči institucím poskytujícím služby, a to i služby sociální a zdravotnické. LGBTI+ senioři se v důsledku dlouholeté negativní zkušenosti cítí velmi zranitelní a ohrožení nerespektováním důstojnosti, nevhodným (špatným) zacházením či dokonce týráním - a to i v těchto institucích, proto LGBTI+ osoby svou identitu a orientaci před ostatními skrývají (Špatenková, Olecká, 2016). LGBTI+ senioři jsou ovšem reálnými klienty ve zdravotnictví i v sociálních službách. Nicméně problematika LGBTI+ seniorů ve zdravotnických a sociálních institucích doposud nebyla v našem sociokulturním prostředí dostatečně tematizována, LGBTI+ senioři představují tzv. „neviditelnou menšinu“, prostě je „nikdo nevidí“ a to ani manažeři těchto zařízení, jak prokázal náš výzkum, jehož výsledky zde prezentujeme. Nastavení kvality poskytovaných služeb a eliminace případné diskriminace ovšem vyžaduje zviditelnění tohoto tématu a zvyšování povědomí pečujících profesionálů o LGBTI+ problematice.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 06:05