SCISKALOVÁ, Marie. PRÁVNÍ POSTAVENÍ OBČANA PRO PŘÍPAD DŘÍVE VYSLOVENéHO PŘÁNÍ. Veřejná správa a sociální politika. Opava: Slezská univerzita, 2021, roč. 1, č. 2, s. 81-89. ISSN 2695-1223.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název PRÁVNÍ POSTAVENÍ OBČANA PRO PŘÍPAD DŘÍVE VYSLOVENéHO PŘÁNÍ
Název česky PRÁVNÍ POSTAVENÍ OBČANA PRO PŘÍPAD DŘÍVE VYSLOVENéHO PŘÁNÍ
Autoři SCISKALOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Veřejná správa a sociální politika, Opava, Slezská univerzita, 2021, 2695-1223.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/21:A0000378
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky člověk; osobnost; zákon; rozhodnutí; právo; obezřetnost; vyslovené přání
Klíčová slova anglicky Man; personality; law; decision; law; prudence; expressed wish
Změnil Změnila: Jana Tamfalová, učo 50913. Změněno: 20. 6. 2022 09:39.
Anotace
Příspěvek si klade za cíl, podat informaci k právnímu postavení občana pro případ, že se dostane do nepříznivé situace nebo jiné události a nebude moci ji osobně řešit. Je přednostním právem občana a člověka, aby rozhodoval o svých záležitostech svobodně, ať už se týkají občanských áležitostí, jeho zdravotního stavu i příp. požadavku na některou ze sociálních služeb poskytovaných správními orgány státu či obcemi. Na základě právních předpisů takto má možnost svou vůli vyjádřit v dokumentu např. „předběžným prohlášením“, požadavku na „pomoc ze strany druhého“, a též tzv. „dříve vysloveným přáním“, vážně míněným nesouhlasem s pobytem v sociálním zařízení“. Dokument se stane podkladem pro subjekty poskytující služby např. ve zdravotnických, ociálních lužbách, aby vůli občana respektovaly a dodržovaly.
Anotace česky
The contribution aims to provide information on the legal status of a citizen in case he is placed in an adverse situation or other event and cannot deal with it personally. to decide on a pre-stated wish in case of an adverse personal situation or other event requiring to deal with it personally. It is a prior right of a citizen and a person to decide their own affairs freely, whether they concern civil matters, their state of health or otherwise. As a result of the legislation, it has the opportunity to express its will in a document, for example, by "preliminary declaration", the requirement for "assistance from the other", and also so-called "assistance from the other". "previously expressed wishes", a serious objection to being in a social facility." The document will be the basis for bodies providing services e.g. in health, social services to respect and respect the will of the citizen.
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 22:11