NEDVĚDOVÁ, Daniela a Gabriela SVĚTNICKÁ. Bezpečně s léky v těhotenství. Online. In Daniela Nedvědová, Iveta Bryjová. Sborník abstraktů příspěvků z mezinárodní konference. první. Opava: Slezská univerzita, Fakulta veřejných politik v Opavě, 2022, s. 13-18. ISBN 978-80-7510-507-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bezpečně s léky v těhotenství
Název česky Bezpečně s léky v těhotenství
Název anglicky SAFELY WITH MEDICATION IN PREGNANCY
Autoři NEDVĚDOVÁ, Daniela (203 Česká republika, garant, domácí) a Gabriela SVĚTNICKÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání první. Opava, Sborník abstraktů příspěvků z mezinárodní konference, od s. 13-18, 6 s. 2022.
Nakladatel Slezská univerzita, Fakulta veřejných politik v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19510/22:A0000405
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-7510-507-3
Klíčová slova česky farmakoterapie, bezpečnost, důsledky, těhotenství
Klíčová slova anglicky pharmacotherapy;safety;consequences;pregnancy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Jana Tamfalová, učo 50913. Změněno: 30. 3. 2023 08:07.
Anotace
S potřebou farmakoterapie v průběhu gravidity se setkáváme stále častěji. Těhotenství ženu před různými viry a bakteriemi nechrání, naopak těhotenství může samo o sobě významně ovlivnit průběh onemocnění. Existují onemocnění typická jen pro období těhotenství, ale těhotná žena může onemocnět i běžnou sezónní nákazou. V současné době k výše zmíněním skutečnostem přispívá také fenomén odkládání mateřství do vyššího věku, kdy ženy mívají své první potomky až po 35. roce života. To s sebou přináší do těhotenství mnoho rizik, která mohou být spojená s farmakoterapií. Cílem článku bylo podat ucelené informace o užívání léků v graviditě, včetně návrhu farmakologické i nefarmakologické terapie u běžných onemocnění, která se vyskytují běžně v populaci.
Anotace anglicky
The need for pharmacotherapy during pregnancy is increasingly encountered. Pregnancy does not protect a woman from various viruses and bacteria, but pregnancy itself can significantly affect the course of the disease. There are diseases that are specific to the period of pregnancy, but a pregnant woman can also contract common seasonal infections. At present, the phenomenon of postponing motherhood to an older age, with women having their first offspring after the age of 35, contributes to the above-mentioned facts. This brings with it many risks to pregnancy that may be associated with drug therapy. The aim of this article was to provide comprehensive information on the use of medications in pregnancy, including the suggestion of pharmacological and non-pharmacological therapies for common diseases that occur commonly in the population.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 20:06