JANOUŠKOVÁ, Jana a Pavlína KIRSCHNEROVÁ. Využití daňového odpočtu úroků z úvěru na pořízení vlastního bydlení v ČR. Acta academica karviniensia. 2022, roč. 2022, XXII(2), s. 22-36. ISSN 1212-415X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.25142/aak.2022.013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití daňového odpočtu úroků z úvěru na pořízení vlastního bydlení v ČR
Název česky Využití daňového odpočtu úroků z úvěru na pořízení vlastního bydlení v ČR
Název anglicky USE OF THE TAX MORTGAGE INTEREST DEDUCTION FOR THE PURCHASE OF OWN HOUSING IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři JANOUŠKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Pavlína KIRSCHNEROVÁ (203 Česká republika).
Vydání Acta academica karviniensia, 2022, 1212-415X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50206 Finance
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19520/22:A0000335
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Doi http://dx.doi.org/10.25142/aak.2022.013
Klíčová slova anglicky individuals; mortgage interest deduction; tax support; tax-housing support
Změnil Změnila: doc. Ing. Jana Janoušková, Ph.D., učo 48735. Změněno: 1. 12. 2022 13:38.
Anotace
Příspěvek na základě primárního výzkumu a statistických dat Finanční správy ČR vyhodnocuje podporu bydlení formou daňového odpočtu úroků z hypotéky od základu daně v ČR. Výzkum ukázal, že tato podpora podkopává horizontální a vertikální daňovou spravedlnost a vylučuje pomoc poplatníkům s nižšími příjmy. Podpora bydlení není koncepční a postrádá kontrolní a zpětnovazební mechanismy. Při zvažování daňových reforem je však třeba vzít v úvahu distribuční efekty, zejména u zadlužených domácností a domácností s omezenými příjmy. Úplné zrušení daňového odpočtu však není přínosné a vedlo by k omezení rozpočtu domácností a přístupu mladých rodin k vlastnímu bydlení. Daňovou úlevu využívají především mladší poplatníci a zrušení daňové úlevy by těmto poplatníkům zvýšilo náklady na bydlení.
Anotace anglicky
The paper, based on primary research and evaluation of data from the Financial Administration of the Czech Republic, evaluates housing support in the form of tax deduction of mortgage interest from the tax base in the Czech Republic. Research has shown that this support undermines horizontal and vertical tax fairness and excludes assistance to taxpayers with lower incomes. Housing support is not conceptual and lacks control and feedback mechanisms. However, distributional effects need to be taken into account when considering tax reforms, especially for indebted and cash-strapped households. However, we do not recommend completely canceling the tax deduction, which would limit household budgets and young families' access to their own housing. Younger taxpayers mainly use the tax deduction, and the abolition of the tax deduction would increase housing costs for these taxpayers.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 16:17