KAMRÁDOVÁ, Lucie a Anna VÁCLAVÍKOVÁ. AKTUÁLNÍ PROBLÉMY OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY V POSTPRODUKTIVNÍM VĚKU. Online. In RELIK 2022. Praha: VŠE Praha, 2022, s. 347-356. ISBN 978-80-245-2466-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název AKTUÁLNÍ PROBLÉMY OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY V POSTPRODUKTIVNÍM VĚKU
Název česky AKTUÁLNÍ PROBLÉMY OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY V POSTPRODUKTIVNÍM VĚKU
Název anglicky CURRENT PROBLEMS OF THE POPULATION OF THE CZECH REPUBLIC IN THE POST-PRODUCTIVE AGE
Autoři KAMRÁDOVÁ, Lucie (203 Česká republika, domácí) a Anna VÁCLAVÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, RELIK 2022, od s. 347-356, 10 s. 2022.
Nakladatel VŠE Praha
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50700 5.7 Social and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19510/22:A0000419
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-245-2466-5
Klíčová slova anglicky Czech Republic; population aging; quality of life; seniors; statistics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Jana Tamfalová, učo 50913. Změněno: 13. 3. 2023 08:00.
Anotace
Dnešní společnost se mění, rodí se méně dětí a prodlužuje se stále více délka dožití. Proměna věkové struktury společnosti má důsledky pro její další uspořádání a život v ní. Stárnutí populace může také přinést prohloubení stávajících nerovností, například v podobě odlišné délky dožití nebo kvalitě stáří. Stárnutí společnosti je fenomén, dnešní senioři představují velmi heterogenní skupinu čítající více než dva miliony osob, a tato různorodost do budoucna ještě posílí. Různorodost je dána nejen věkem, zdravotním stavem a neustále narůstající délkou dožití, ale také příjmy, vzděláním, místem bydliště (venkov vs. město), sociálními vazbami, vlastní aktivitou a životní zkušeností. Cílem článku je nejen poukázat na problémy, které se týkají dnešních seniorů, ale také navrhovat opatření k přípravě na probíhající stárnutí společnosti jako celku a formulovat také návrhy na zmírnění této situace.
Anotace anglicky
Today's society is changing, fewer children are born and life expectancy is increasing. The transformation of the age structure of society has consequences for its further organization and life in it. An aging population can also lead to a deepening of existing inequalities, for example in the form of different life expectancy or the quality of old age. The aging of society is a phenomenon, today's seniors represent a very heterogeneous group of more than two million people, and this diversity will become even stronger in the future. Diversity is determined not only by age, health status and ever-increasing life expectancy, but also by income, education, place of residence (rural vs. city), social ties, own activity and life experience. The aim of the article is not only to point out the problems that concern today's seniors, but also to propose measures to prepare for the ongoing aging of society as a whole and to formulate proposals to alleviate this situation.
VytisknoutZobrazeno: 15. 8. 2024 00:24