DUDA, Danuta, Kamila TUREČKOVÁ, Ivona BURYOVÁ a Radka KUBALOVÁ. OTCOVSKÁ POPORODNÍ PÉČE V EVROPSKÝCH ZEMÍCH S AKCENTEM NA JEJÍ STATUS V ČESKÉ A POLSKÉ REPUBLICE. Logos Polytechnikos. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2022, roč. 13, č. 3, s. 31-49. ISSN 2464-7551.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název OTCOVSKÁ POPORODNÍ PÉČE V EVROPSKÝCH ZEMÍCH S AKCENTEM NA JEJÍ STATUS V ČESKÉ A POLSKÉ REPUBLICE
Název česky OTCOVSKÁ POPORODNÍ PÉČE V EVROPSKÝCH ZEMÍCH S AKCENTEM NA JEJÍ STATUS V ČESKÉ A POLSKÉ REPUBLICE
Název anglicky PATERNITY BENEFITS IN EUROPEAN COUNTRIES WITH THE FOCUS ON ITS STATUS IN THE CZECH REPUBLIC AND POLAND
Autoři DUDA, Danuta (203 Česká republika, domácí), Kamila TUREČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ivona BURYOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Radka KUBALOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Logos Polytechnikos, Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2022, 2464-7551.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19520/22:A0000351
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova česky Česká republika; dávka otcovské poporodní péče; komparace; legislativa; Polsko; sociální zabezpečení
Klíčová slova anglicky Comparison; Czech Republic; legislation; paternity benefit; Poland; social security
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Danuta Duda, Ph.D., učo 34664. Změněno: 6. 1. 2023 10:15.
Anotace
Otcovská poporodní péče je ve vyspělých státech stále více akcentována s odkazem na objektivní i subjektivní změny v postojích a zvycích společnosti, které na jednu stranu podléhají současnému trendu rovnosti přístupu rodičů k péči o dítě, zatímco jsou na druhé straně limitovány zavedenými sociálními i ekonomickými stereotypy. Příjemce dávky poporodní péče, obvykle tedy otec, získá prostor pro péči o novorozené dítě a zároveň finanční zabezpečení pro toto období, kdy se mu kvůli otcovské dovolené zkrátí krátkodobě výdělek, přičemž obojí se mezi zeměmi výrazně liší. Obsahem našeho příspěvku je proto na pozadí deskriptivního textu a meziregionální komparace reflektovat odlišnosti v dávce otcovské poporodní péče mezi vybranými evropskými zeměmi a zejména akcentovat věcnou povahu dávky otcovské poporodní péče jak v teoretické, tak i empirické rovině mezi Českou republikou a Polskem. Cílem článku je zhodnotit a komparovat otcovskou poporodní péči v evropských zemích s akcentem na její status v České a Polské republice.
Anotace anglicky
In developed countries, paternity benefits are getting more acknowledged in the legacy of objective and subjective changes in the societal attitudes and habits. Those succumb to the current trend of parental equality in childcare but also, they are limited by the already established societal and economical stereotypes. With paternity benefits the recipient, usually the fathers, are given the needed time to care for the new-borns, as well as the financial security for this period for when their income gets lower but these conditions differ significantly between the countries. Therefore, with the use of description and regional comparison, this contribution reflects the differences in paternity benefits between the chosen European countries and accentuates them in theoretical and empirical way for the Czech Republic and Poland. The aim of the paper is to evaluate and compare paternity benefits in the European countries with the focus on its status in the Czech Republic and Poland.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 06:04