DUDA, Danuta, Ivona BURYOVÁ a Radka KUBALOVÁ. KOMPARACE PŘÍSPĚVKŮ A DÁVEK V MATEŘSTVÍ A RODIČOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU. Online. In Zborník vedeckých prác z 23. medzinárodnej vedeckej konferencie Medzinárodné vzťahy 2022: Aktuálne otázky svetovej ekonomiky a politiky. Bratislava: Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta medzinárodných vzťahov/University of Economics in Bratislava, Faculty of International Relations, 2022, 2022, s. 205-214. ISBN 978-80-225-5034-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název KOMPARACE PŘÍSPĚVKŮ A DÁVEK V MATEŘSTVÍ A RODIČOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU
Název česky KOMPARACE PŘÍSPĚVKŮ A DÁVEK V MATEŘSTVÍ A RODIČOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU
Název anglicky COMPARISON OF CONTRIBUTIONS AND BENEFITS IN MATERNITY AND PARENTHOOD IN THE CZECH REPUBLIC AND SLOVAKIA
Autoři DUDA, Danuta (203 Česká republika, domácí), Ivona BURYOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Radka KUBALOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Bratislava, Zborník vedeckých prác z 23. medzinárodnej vedeckej konferencie Medzinárodné vzťahy 2022: Aktuálne otázky svetovej ekonomiky a politiky, od s. 205-214, 10 s. 2022.
Nakladatel Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta medzinárodných vzťahov/University of Economics in Bratislava, Faculty of International Relations, 2022
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50901 Other social sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/47813059:19520/22:A0000356
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-225-5034-5
Klíčová slova česky Dávka otcovské poporodní péče; komparace; peněžitá pomoc v mateřství; porodné; rodičovský příspěvek; sociální zabezpečení; těhotenské dávka
Klíčová slova anglicky Comparison; maternity benefit; birth grant; parental benefit; paternity benefit; pregnancy benefit; social security.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Danuta Duda, Ph.D., učo 34664. Změněno: 19. 1. 2023 14:20.
Anotace
Příspěvek analyzuje a komparuje finanční dávky v mateřství a rodičovství v České republice a na Slovensku. Zvolené téma je pro ilustraci zpracováno formou schémat systémů sociálního zabezpečení pro Českou republiku a Slovensko. Článek se konkrétně zaměřuje na peněžitou pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek, otcovskou dávku, porodné či těhotenskou dávku. Cílem příspěvku je představit a porovnat rozdíly ve struktuře systémů sociálního zabezpečení se zaměřením na uvedené dávky a také na jejich výši v České republice a na Slovensku. V příspěvku jsou použité metody popis, analýza a komparace. K získání dat a informací použitých v příspěvku byla použita literatura i legislativa České republiky a Slovenska. Výsledky analýzy a komparace budou přínosem nejen pro vědeckou, ale i pro laickou veřejnost.
Anotace anglicky
The paper contains an analysis and comparison of financial benefits during maternity and parenthood Czech Republic and Slovakia. As an illustration, the chosen topic is processed in a form of individual diagrams of social security schemes for Czech Republic and Slovakia. The article specifically focuses on maternity benefit, parental allowance, paternity benefit, pregnancy benefit or birth grant. The aim of the paper is to present and compare the differences in the structure of social security schemes with the focus on the mentioned benefits, as well as their amount in the Czech Republic and Slovakia. The chosen methods used in the paper are description, analysis, and comparison. Both literature and the legislation of Czech Republic and Slovakia were used to obtain the data and information used in the paper. The results of the analysis and the comparison shall contribute not only to the experts but also to the general public.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 03:30