TIMKO, Marek. K teoretickým a praktickým problémům informační vědy. In KATUŠČÁK, Dušan a Libuše FOBEROVÁ, Richard PAPÍK, Marek TIMKO, Lucie VALJENTOVÁ. Kompendium knihovnictví 1. 1. vydání. Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, 2022, s. 105-179. ISBN 978-80-7054-306-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K teoretickým a praktickým problémům informační vědy
Název česky K teoretickým a praktickým problémům informační vědy
Název anglicky On the theoretical and practical problems of information science
Autoři TIMKO, Marek.
Vydání 1. vydání. Ostrava, Kompendium knihovnictví 1, od s. 105-179, 75 s. 2022.
Nakladatel Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7054-306-1
Klíčová slova česky knihovnictví; informační věda; informační etika
Klíčová slova anglicky librarianship; information science; information ethics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Libuše Foberová, Ph.D., učo 49018. Změněno: 25. 1. 2023 10:58.
Anotace
V kapitole analyzujeme a kriticky reflektujeme některé z problémů současné informační vědy a to jak její teoretické části (velká diverzita při vymezení základních pojmů oboru a metodologických paradigmat informační vědy, formulace některých koncepcí filosofie informace, uvedení do problému Capurrova informačního trilematu a s ním související problémy s vytvořením jednotné teorie informace, jako i s možným řešením tohoto trilematu prostřednictvím modelu evoluční ontologie), tak i její části praktické či aplikované a to v souvislosti se sociální informatikou a informační etikou. V rámci těchto dílčích oborů informační vědy se zabýváme reflexí aktuálních problémů (problém závislostí na informačních technologiích, etické problémy vs. etická dilemata, limity etických kodexů, problémy s postpravdou, hoaxy, desinformacemi). Ukazuje se, že informační věda se rozvíjí divergentním směrem a reflektuje aktuální problémy současné informační/znalostí/učící se společnosti.
Anotace anglicky
In the chapter, I analyse and critically reflect on some of the issues of the current information science, both the theoretical part (a large diversity while defining the basic concepts and methodological paradigms of information science, a formulation of some of the terms of philosophy of information, an introduction to the problem of Capurro’s information trilemma and the related issues with creating a unified theory of information as well as the possible solution to the trilemma via a model of evolutionary ontology) and the practical, or applied, part in relation to social informatics and information ethics. Within these areas of information science, I deal with the reflection on the current issues (information technology addiction, ethical problems vs. ethical dilemmas, limitations of codes of ethics, problems with post-truth, hoaxes, disinformation). It has emerged that information science develops divergently while reflecting on current issues of the present-day information/knowledge/learning society.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 19:17