JANÁK, Dušan. Národnostní menšiny a migrace ve střední Evropě po roce 1945: základní pojmy a teoretická východiska. Online. In Dušan Janák, Jan Kuklík. Proměny národnostní struktury Československa, České republiky a střední Evropy v letech 1945–2020. 1. vyd. Opava – Praha: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě a Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, 2022, s. 9-22. ISBN 978-80-7510-508-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Národnostní menšiny a migrace ve střední Evropě po roce 1945: základní pojmy a teoretická východiska.
Název anglicky National minorities and migration in Central Europe after 1945: basic concepts and theoretical starting points.
Autoři JANÁK, Dušan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Opava – Praha, Proměny národnostní struktury Československa, České republiky a střední Evropy v letech 1945–2020. od s. 9-22, 14 s. 2022.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě a Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/22:A0000456
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-7510-508-0
Klíčová slova česky Střední Evropa; střední a východní Evropa; Česká republika; národnostní a etnické menšiny; migrace
Klíčová slova anglicky Central Europe; Central Eastern Europe; Czech Republic; national and ethnic minorities; migration
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Dušan Janák, Ph.D., učo 49644. Změněno: 19. 4. 2023 11:17.
Anotace
Cílem výsledku bylo objasnění základních a teoretických pojmů souvisejících s národnostní problematikou ve středoevropském regionu ve sledovaném období. První část se zabývá různými koncepty střední a východní Evropy a jejich uplatnění v českém i mezinárodním prostředí. Druhá podkapitola charakterizuje národnostní a etnické menšiny i proměnlivé aplikace národnosti a etnicita v různých společenských vědách, základní koncepty a modely asimilace a integrace menšin ve vztahu ke středoevropskému regionu a současné pojetí sociálního vyloučení a začleňování do menšinové politiky. Další část textu je věnována k připomenutí hlavních forem vnější (mezinárodní) a vnitřní (národní) migrace, jejich motivů a vzorců chování při politické a ekonomické migraci, a rozdíly mezi dobrovolnou a nucenou migrací. Jejich výskyt ve sledovaném regionu je ilustrován v závěrečném indikativním přehledu hlavní migrace procesů v České republice v letech 1945–2020.
Anotace anglicky
The aim of the introductory study was to clarify the basic concepts and theoretical starting points related to nationality issues in the Central European region in the period under review and to draw attention to differences in their application or use. The first part deals with various concepts of Central and Central Eastern Europe and their application in the Czech and international environment. The second subchapter characterizes national and ethnic minorities as well as variable applications of nationality and ethnicity in various social sciences, basic concepts and models of assimilation and integration of minorities in relation to the Central European region, and the current concept of social exclusion and inclusion in minority policy. The next part of the text is devoted to the reminder of the main forms of external (international) and internal (national) migrations, their motives and patterns of behaviour in political and economic migration, and the differences between voluntary and forced migration. Their occurrence in the monitored region is illustrated in the final indicative overview of the main migration processes in the Czech Republic in the years 1945–2020.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 15:36