TIMKO, Marek. Ozvěny či dozvuky (z) filosofického undergroundu? Aneb pokus o popis Bondyho putování cestou nesubstanční ontologie k posthumanismu (i k dalším tajemstvím). In MARTINEK, Libor a kol. Underground a druhá kultura ve střední Evropě. 1. vydání. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2023, s. 21-29. ISBN 978-80-7510-534-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ozvěny či dozvuky (z) filosofického undergroundu? Aneb pokus o popis Bondyho putování cestou nesubstanční ontologie k posthumanismu (i k dalším tajemstvím)
Název česky Ozvěny či dozvuky (z) filosofického undergroundu? Aneb pokus o popis Bondyho putování cestou nesubstanční ontologie k posthumanismu (i k dalším tajemstvím)
Název anglicky Echoes or reverberations (from) the philosophical underground? Or an attempt to describe Bondy's journey through non-substantial ontology to posthumanism (and to other mysteries)
Autoři TIMKO, Marek (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Opava, Underground a druhá kultura ve střední Evropě, od s. 21-29, 9 s. 2023.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/23:A0001153
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7510-534-9
Klíčová slova česky Egon Bondy; underground; nesubstanční ontologický model; ontologická realita; transhumanismus; posthumanismus; superinteligence; Josef Šmajs; evoluční ontologie; evoluce; informace; globální ekologická krize; biofilní transformace kultury; James Lovelock; novacén
Klíčová slova anglicky Egon Bondy; underground; nesubstantionary ontological model; ontological reality; transhumanism; posthumanism; superinteligence; Josef Šmajs; evolutionary ontology; information; global ecological krisis
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Marek Timko, Ph.D., učo 49195. Změněno: 24. 6. 2023 19:08.
Anotace
Příspěvek je skromným pokusem o zařazení filosofického myšlení Egona Bondyho do kontextu československého undergroundového společenství, které se zformovalo v 70. letech 20. století. Vyzdvihujeme nejenom Bondyho prvenství v rámci jeho nesubstančního ontologického modelu v domácím, ale i ve světovém kontextu, ale i jeho vizionářské úvahy a teze o vzniku postbiologické, resp. artificiální bytosti, které se později staly základním tématem mezinárodního hnutí transhumanistů. Bondy však ve svém myšlení hranice transhumanismu, jeho formulace jej vedou až k pozicím posthumanismu. Jako jistou „ozvěnu“ jeho celoživotního ontologického projektu vnímáme model evoluční ontologie Josefa Šmajse. Ukazujeme, že oba ontologické modely jsou v současnosti, i přes svoji existenciální naléhavost v otázkách smyslu lidské existence či v otázkách systémového řešení globální ekologické krize, na okraji zájmu seriózní filosofické reflexe a kritiky. Klademe si otázky po možných příčinách této situace a formulujeme i možné odpovědi, které můžou být inspirací pro další rozvíjení obou filosofických koncepcí.
Anotace anglicky
The paper discusses the philosophical thinking of Egon Bondy in the context of the Czechoslovak underground community, which was formed in the 1970s. It argues that Bondy's non-substantial ontological model as well as his visionary reflections and theses concerning the emergence of post-biological and artificial beings (which later became the basic theme of the international transhumanist movement) represent a pioneering and crucial effort by setting a new direction both in the domestic and international philosophical and cultural discourse. However, Bondy transcends the limits of transhumanism and his concerns eventually lead him to the postulates of posthumanism. The essay then interprets Josef Šmajs's model of evolutionary ontology as a certain "echo" of Bondy’s lifelong ontological project. It further demonstrates that despite the existential urgency of issues concerning the meaning of human existence or systemic solutions to the global ecological crisis, both ontological models are currently excluded from current mainstream philosophical reflection and criticism. The paper thus discusses various sources of such negligence and offers a platform and a starting point for further development of both philosophical concepts.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 18:42