RAMÍK, Jaroslav a Radomír PERZINA. Ekonomicko-matematické metody: Distanční studijní text. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ekonomicko-matematické metody: Distanční studijní text
Autoři RAMÍK, Jaroslav a Radomír PERZINA.
Vydání Karviná, 2017.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učebnice
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova česky matematické programování; konvexní programování; lineární programováni; DEA; teorie portfolia; síťová analýza; optimalizace na grafech, CPM; PERT; GERT
Změnil Změnil: Ing. Robert Kempný, učo 19500. Změněno: 27. 2. 2024 21:23.
Anotace

Tento text je určen studentům navazujícího magisterského stupně studia na Slezské univerzitě, Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Jakožto studijní opora je určen především studentům kombinované formy studia, mohou jej však stejně dobře využít i studenti prezenční formy. Autor předpokládá, že čtenář – student má z předchozího studia znalosti ze základních kurzů matematiky a statistiky (kvantitativních metod) a též absolvoval základy z operačního výzkumu (operační analýzy). S těmito prerekvizitami je studium tohoto textu přirozeně jednodušší, neboť některá témata se částečně překrývají, avšak autor se snažil i o to, aby text byl samonosný, tedy aby mu bylo možno porozumět bez předchozího studia uvedených předmětů. K řešení příkladů uvnitř textu je systematicky využíván standardní program MS Excel. Mimo uvedenou teorii se proto čtenář naučí používat Excel-Řešitel k řešení konkrétních úloh. To mu umožní lépe pochopit podstatu matematického modelování a také ekonomickou interpretaci dosažených výsledků. Obsahově text pokrývá témata: matematické programování, konvexní programování, lineární programování, DEA, teorie portfolia, síťová analýza, optimalizace na grafech, CPM, PERT, GERT.

VytisknoutZobrazeno: 16. 5. 2024 22:22