BAŘINOVÁ, Dagmar, Roman HLAWICZKA a Kateřina VÁPENÍKOVÁ. Financial literacy and specific conditions of debt repayment for seniors in the Czech Republic. 2023. ISBN 978-80-248-4698-9. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.31490/9788024846989.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Financial literacy and specific conditions of debt repayment for seniors in the Czech Republic
Název česky Finanční gramotnost a specifické podmínky splácení dluhů seniorů v České republice
Autoři BAŘINOVÁ, Dagmar, Roman HLAWICZKA a Kateřina VÁPENÍKOVÁ.
Vydání 2023.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50206 Finance
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-248-4698-9
Doi http://dx.doi.org/10.31490/9788024846989
Klíčová slova česky dlužník; senior; insolvence; insolvenční právo
Klíčová slova anglicky debtor; senior; insolvency; insolvency law
Změnil Změnila: Miroslava Snopková, učo 43819. Změněno: 27. 3. 2024 20:56.
Anotace
The study shows that although the seniors surveyed have a decent level of financial literacy, this does not necessarily mean that they are avoiding financial problems. The research points to a growing trend of seniors going into debt due to insufficient pensions and rising living costs, leading to a precarious financial situation. The tendency of seniors to easily trust creditors without fully understanding the terms of loans contributes to their financial vulnerability, often leading to a cycle of debt from which they cannot escape. The study also reports that some seniors borrow money for altruistic reasons or to manage existing debts, a risky strategy known as "loan cursing". Despite the introduction of a three-year debt resolution period for seniors from June 2019, the proposed changes to the Insolvency Act are expected to have a limited impact on this age group. The study advocates for stricter regulation of the insolvency process to prevent abuse and ensure that seniors only enter insolvency under legitimate conditions.
Anotace česky
Studie ukazuje, že ačkoli dotazovaní senioři vykazují slušnou úroveň finanční gramotnosti, nemusí to nutně znamenat, že se jim finanční problémy vyhýbají. Výzkum poukazuje na rostoucí trend zadlužování seniorů, který je způsoben nedostatečnými důchody a rostoucími životními náklady, což vede k nejisté finanční situaci. Tendence seniorů snadno důvěřovat věřitelům, aniž by plně rozuměli podmínkám půjček, přispívá k jejich finanční zranitelnosti, což často vede ke koloběhu dluhů, z něhož nemohou uniknout. Studie také uvádí, že někteří senioři si půjčují peníze z altruistických důvodů nebo aby zvládli stávající dluhy, což je riskantní strategie známá jako "zaklínání se půjčkami". Navzdory zavedení tříletého období pro řešení dluhů seniorů od června 2019 se očekává, že navrhované změny insolvenčního zákona budou mít na tuto věkovou skupinu omezený dopad. Studie se zasazuje o přísnější úpravu insolvenčního řízení, která by zabránila zneužívání a zajistila, aby senioři vstupovali do insolvence pouze za legitimních podmínek.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 22:43