JANÁK, Vratislav. Litomyšl – Nedošín 11: nejstarší neolitický rondel v Čechách? Litomyšl: Regionální muzeum v Litomyšli, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Litomyšl – Nedošín 11: nejstarší neolitický rondel v Čechách?
Název anglicky Litomyšl – Nedošín 11: the oldest Neolithic roundel in Bohemia?
Autoři JANÁK, Vratislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Litomyšl, 2023.
Nakladatel Regionální muzeum v Litomyšli
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19240/23:A0001287
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova anglicky Neolithic settlement; distribution of Cracow silicite in the 6th millennium B.C.; roundel of the 5th millennium B.C.; translation of roundel architecture to the north
Změnil Změnil: doc. PhDr. Vratislav Janák, CSc., učo 48949. Změněno: 15. 1. 2024 13:20.
Anotace
Přednáška pro veřejnost se uskutečnila v rámci výstavy Po stopách nejstarších zemědělců. Neolit na Litomyšlsku a Moravskotřebovsku ve světle nejnovějších nálezů. Výstava vznikla spoluprací Regionálního muzea v Litomyšli a Ústavu archeologie Filozoficko – přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě (v rámci projektu Slezské univerzity SGS/6/2023 Lokalita Nedošín 11 na pravobřežní terase Loučné. Sídliště k. s lineární keramikou ±5100 B.C. spojeno s distribucí krakovského silicitu. Po jeho zániku sídliště k. s vypíchanou keramikou ±4800 B.C. s rondelem. Založeno snad komunitou ustupující z Moravy, která sebou přinesla novou ideu rondelové architektury a navazující společenské a duchovní inovace a prostředkovala je dále do Polabí a Poodří.
Anotace anglicky
The public lecture took place as part of the exhibition In the Footsteps of the Oldest Farmers. The Neolithic in Litomyšl and Moravsko-Třebovsk in the light of the latest finds. The exhibition was created by the cooperation of the Regional Museum in Litomyšl and the Institute of Archeology of the Faculty of Philosophy and Natural Sciences of the University of Silesia in Opava (within the project of the University of Silesia SGS/6/2023 Location Nedošín 11 on the right bank terrace of Loučné. Settlement c. with linear pottery ±5100 B.C. associated with the distribution of Kraków silicite. After its demise, the settlement c. with pierced pottery ±4800 B.C. with roundel. Perhaps founded by a community retreating from Moravia, which brought with it the new idea of roundel architecture and subsequent social and spiritual innovations and conveyed them further to Polabí and Poodří.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 01:59