JANÁK, Vratislav. Aktuální problémy a úkoly archeologie v českém Slezsku. In Konference Archeologické bádání v českém Slezsku – minulost, současnost a budoucnost. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktuální problémy a úkoly archeologie v českém Slezsku.
Název anglicky Current problems and tasks of archeology in Czech Silesia.
Autoři JANÁK, Vratislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference Archeologické bádání v českém Slezsku – minulost, současnost a budoucnost, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19240/23:A0001298
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova anglicky Czech Silesia; balance sheet and concept until 1991; lagging behind Bohemia and Moravia; the idea of a "third center" in Opava - current state; the need for a specialized archaeological journal and a modern synthesis
Změnil Změnil: doc. PhDr. Vratislav Janák, CSc., učo 48949. Změněno: 15. 1. 2024 13:38.
Anotace
České Slezsko lze pro potřeby archeologie stručně definovat jako území mezi státní hranicí s Polskem na severovýchodě a hlavním evropským rozvodím, příp. tokem Bečvy mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím na jihozápadě. V r.1991 vyšel v Časopisu Slezského zemského muzea bilanční a koncepční článek k stavu archeologie v zmíněném regionu, který konstatoval silné zaostávání Slezska proti Čechám a Moravě ve všech oblastech. Důsledkem řady příčin byl nevyhovující stav poznání, nevhodně slučování s archeologií severní Moravy v jeden celek a modelování historického procesu v pravěku podle jihomoravské šablony. Cesty k nápravě měla zastřešovat přeměna Opavy ve třetí hlavní centrum archeologické práce v českých zemích po Praze a Brnu. Toho dosaženo nebylo, ale došlo k částečnému vyrovnání rozdílů v oblasti institucionální a personální i kvantity a kvality pramenného fondu. Slezsku však stále schází specializovaný archeologický časopis a moderní archeologická syntéza pravěku regionu.
Anotace anglicky
For the needs of archeology, Czech Silesia can be briefly defined as the territory between the state border with Poland in the northeast and the main European watershed, or along the Bečva river between Hranice and Valašský Meziříčí in the southwest. In 1991, the Journal of the Silesian Regional Museum published a balance and conceptual article on the state of archeology in the mentioned region, which stated that Silesia was lagging behind Bohemia and Moravia in all areas. The consequence of a number of causes was an unsatisfactory state of knowledge, an inappropriate amalgamation with the archeology of North Moravia into a single whole, and the modeling of the historical process in prehistoric times according to the South Moravian template. The ways to remedy were to be covered by the transformation of Opava into the third main center of archaeological work in the Czech lands after Prague and Brno. This was not achieved, but there was a partial equalization of the differences in the area of institutional and personnel as well as the quantity and quality of the source fund. However, Silesia still lacks a specialized archaeological journal and a modern archaeological synthesis of the region's prehistory.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 19:58