KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁ. Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření. In Ostravská muzejní noc 2023. Ostrava: Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Název česky Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Název anglicky From the kitchen of our ancestors: leftover cooking
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁ.
Vydání Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023.
Nakladatel Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě
Další údaje
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie
Klíčová slova anglicky History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Změnil Změnila: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Změněno: 21. 1. 2024 21:29.
Anotace
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Anotace česky
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Anotace anglicky
The composed lecture with tasting made by the method of experimental retrogastronomy provided an insight into the bourgeois and rural cuisine of the 19th and 20th centuries and introduced the participants from the professional and general public to some of the common dishes and festive delicacies cooked from ingredients that today might end up in the garbage. The event included a presentation of an encyclopaedia of culinary heritage.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 12:51