2023
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁZákladní údaje
Originální název
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Název česky
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Název anglicky
From the kitchen of our ancestors: leftover cooking
Autoři
Vydání
Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023
Nakladatel
Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě
Další údaje
Typ výsledku
Popularizační texty a aktivity
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie
Klíčová slova anglicky
History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Změněno: 21. 1. 2024 21:29, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Česky
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Anglicky
The composed lecture with tasting made by the method of experimental retrogastronomy provided an insight into the bourgeois and rural cuisine of the 19th and 20th centuries and introduced the participants from the professional and general public to some of the common dishes and festive delicacies cooked from ingredients that today might end up in the garbage. The event included a presentation of an encyclopaedia of culinary heritage.