2023
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁZákladní údaje
Originální název
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Název česky
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Název anglicky
From the kitchen of our ancestors: leftover cooking
Autoři
Vydání
Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023
Nakladatel
Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě
Další údaje
Typ výsledku
Popularizační texty a aktivity
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie
Klíčová slova anglicky
History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Změněno: 21. 1. 2024 21:29, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Česky
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.