d 2023

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁ

Základní údaje

Originální název

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

Název česky

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

Název anglicky

From the kitchen of our ancestors: leftover cooking

Vydání

Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023

Nakladatel

Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě

Další údaje

Typ výsledku

Popularizační texty a aktivity

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Klíčová slova česky

Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie

Klíčová slova anglicky

History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Změněno: 21. 1. 2024 21:29, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Anotace

V originále

Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.

Česky

Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.

Anglicky

The composed lecture with tasting made by the method of experimental retrogastronomy provided an insight into the bourgeois and rural cuisine of the 19th and 20th centuries and introduced the participants from the professional and general public to some of the common dishes and festive delicacies cooked from ingredients that today might end up in the garbage. The event included a presentation of an encyclopaedia of culinary heritage.