KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ, Radmila DLUHOŠOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁ. Odhalená tajemství středověkých receptářů. In Noc vědců 2023: Tajemství. Opava: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Odhalená tajemství středověkých receptářů
Název česky Odhalená tajemství středověkých receptářů
Název anglicky Secrets of medieval recipe books revealed
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ, Radmila DLUHOŠOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁ.
Vydání Opava, Noc vědců 2023: Tajemství, 2023.
Nakladatel Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky Historie; kulinární kultura; středověk; experimentální retrogastronomie
Klíčová slova anglicky History; culinary culture; medieval; experimental retrogastronomy
Změnil Změnila: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Změněno: 21. 1. 2024 21:43.
Anotace
Komponovaná přednáška představila zájemcům z řad laické veřejnosti specifické rysy středověké kulinární kultury a stěžejní prameny celoevropské provenience, dovolující rekonstrukci dobových prvků stravování. Přednášku doprovázela ukázka pokrmů připravených metodou experimentální retrogastronomie s využitím originálních receptů.
Anotace anglicky
The lecture presented specific features of medieval culinary culture and key sources of European provenance, allowing the reconstruction of contemporary elements of the diet. The lecture was accompanied by a demonstration of dishes prepared by the method of experimental retrogastronomy using original recipes.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 15:14