KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ a Radmila DLUHOŠOVÁ. S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy. In S knížaty u stolu. Výstava o kuchyni a kultuře stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři. Opava: Opavská kulturní organizace (OKO), 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
Název česky S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
Název anglicky With the princes at the table. Guided tasting of dishes prepared according to period recipes - opening of the exhibition
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ a Radmila DLUHOŠOVÁ.
Vydání Opava, S knížaty u stolu. Výstava o kuchyni a kultuře stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2023.
Nakladatel Opavská kulturní organizace (OKO)
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Informace o výstavě a vernisáži
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky historie; středověk; šlechtická společnost; kulinární kultura; výstava\
Klíčová slova anglicky history; middle ages; noble society; culinary culture; exhibition
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Změněno: 22. 1. 2024 12:20.
Anotace
Doprovodný program vernisáže výstavy představil návštěvníkům z řad laické veřejnosti téma středověkého stravování a nabídl ochutnávku slaných i sladkých specialit ze šlechtického prostředí připravených metodou historické retrogastronomie. Výstava a související výzkum se uskutečnily v rámci projektu Interreg CZ-PL ve spolupráci Památkového ústavu, ú.o.p. Ostrava, Slezské univerzity v Opavě a Powiatu Raciborskiego.
Anotace anglicky
The accompanying programme of the exhibition opening introduced visitors from the general public to the topic of medieval dining and offered a tasting of savoury and sweet specialities from the aristocratic environment prepared using the method of historical retrogastronomy. The exhibition and the related research took place within the framework of the Interreg CZ-PL project in cooperation with the National Heritage Institute, Ostrava, Silesian University in Opava and Powiat Raciborski.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 19:44