PREISSOVÁ KREJČÍ, Andrea a Lucie MACKOVÁ. Vyprávění dětí uprchlíků z Řecka, Chorvatska a Ukrajiny, které nalezly dočasný domov v Čechách a na Moravě. Přehled kulturních a historických, literárních a školských otázek. Daruvar: Novinové nakladatelství Jednota, 2023, roč. 41, č. 41, s. 87-104. ISSN 1330-3880.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vyprávění dětí uprchlíků z Řecka, Chorvatska a Ukrajiny, které nalezly dočasný domov v Čechách a na Moravě
Název anglicky Narrations of refugee children from Greece, Croatia and Ukraine who found a temporary home in Bohemia and Moravia
Autoři PREISSOVÁ KREJČÍ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí) a Lucie MACKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Přehled kulturních a historických, literárních a školských otázek, Daruvar, Novinové nakladatelství Jednota, 2023, 1330-3880.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50403 Social topics
Stát vydavatele Chorvatsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19510/23:A0000503
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky válka; dětští uprchlíci; Řecko; Chorvatsko; Ukrajina
Klíčová slova anglicky war; child refugees; Greece; Croatia; Ukraine
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Andrea Preissová Krejčí, Ph.D., učo 52328. Změněno: 31. 1. 2024 20:47.
Anotace
Studie reflektuje písemná vyprávění dětí o jejich bezprostředních zkušenostech s válkou i jejich později zaznamenané vzpomínky. Cílem je analyzovat, jak se liší zkušenost dětských uprchlíků v různých historických kontextech. Ačkoli se specifika všech příběhů liší, v chápání války dětmi existují nápadné podobnosti. Děti mají tendenci akcentovat svou národní identitu, lásku k opuštěné vlasti a k lidem, které opustily.
Anotace anglicky
The study reflects children's written narratives about their immediate experiences with the war as well as their later recorded memories. The aim is to analyze how the experience of child refugees differs in different historical contexts. Although the specifics of each story differ, there are striking similarities in the children's understanding of war. Children tend to emphasize their national identity, their love for the abandoned homeland and for the people they left behind.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 08:15