DUDA, Danuta, Michal MÁRTON a Kamila TUREČKOVÁ. PRÁVNÍ ASPEKTY URBEXU Z POHLEDU VLASTNÍKA NEMOVITOSTI V KONTEXTU ČESKÉHO PRÁVA. ACTA UNIVERSITATIS CAROLINAE – IURIDICA. Praha: Karlova Univerzita, 2024, roč. 70, č. 1, s. 199-211. ISSN 0323-0619. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14712/23366478.2024.13.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název PRÁVNÍ ASPEKTY URBEXU Z POHLEDU VLASTNÍKA NEMOVITOSTI V KONTEXTU ČESKÉHO PRÁVA
Název česky PRÁVNÍ ASPEKTY URBEXU Z POHLEDU VLASTNÍKA NEMOVITOSTI V KONTEXTU ČESKÉHO PRÁVA
Název anglicky Legal Aspects of URBEX from the Perspective of the Property Owner in the Context of Czech Law
Autoři DUDA, Danuta, Michal MÁRTON a Kamila TUREČKOVÁ.
Vydání ACTA UNIVERSITATIS CAROLINAE – IURIDICA, Praha, Karlova Univerzita, 2024, 0323-0619.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Doi http://dx.doi.org/10.14712/23366478.2024.13
Klíčová slova česky URBEX; urban exploration; právo; Česká republika; brownfield; vlastník nemovitosti; vlastnické právo
Klíčová slova anglicky URBEX; urban exploration; law; Czech Republic; brownfield; property owner; property rights
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Danuta Duda, Ph.D., učo 34664. Změněno: 26. 3. 2024 16:49.
Anotace
Urban Exploration (URBEX) je relativně novodobá volnočasová aktivita, která přímo souvisí s průzkumem opuštěných a nevyužívaných objektů a areálů, souhrnně označovaných jako brownfieldy. Tento průzkum moderních ruin je veden pouze pro soukromé účely za účelem fotodokumentace nebo video-vizualizace a jejich sdílení v rámci komunity či prezentace pro veřejnost. Vzhledem ke skutečnosti, že takto navštěvované nemovitosti jsou v majetku cizích subjektů a často v nich hrozí reálné riziko poškození věcí a zdraví, je nutné identifikovat takové právní aspekty URBEXu, které normativně upravují vztah obou dotčených stran. Cílem tohoto příspěvku je v rámci českých právních norem definovat práva a povinnosti vlastníka nemovitosti, která pro něj plynou v souvislosti s realizací URBEXu na nemovitostech, které jsou jeho majetkem.
Anotace anglicky
Urban Exploration (URBEX) is a relatively recent leisure activity that is directly related to the exploration of abandoned and unused objects and areas, collectively referred to as brownfields. This survey of modern ruins is conducted for private purposes only, for the purpose of photo-documentation or video-visualization and their sharing within the community or presentation to the public. Due to the fact that the properties visited in this way are owned by other entities and there is often a real risk of damage to property and health, it is necessary to identify those legal aspects of URBEX that normatively regulate the relationship of both parties concerned. The aim of this paper is to define, within the framework of Czech legal standards, the rights and obligations of the property owner, which flow for them in connection with the realization of URBEX on real estate that is his property.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 17:02