CZECHOWICZ, Boguslaw. Czeskie kraje koronne w niewoli historiograficznego bohemocentryzmu. Wokół książki „Spolu i vedle sebe. České stavy a stavy zemí České koruny na prahu raného novověku”, red. Lenka Bobková, Martin Čapský, Praha 2021 („Korunní země v dějinách českého státu”, t. 9). Res Gestae. Kraków: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, 2024, roč. 17, č. 2, s. 264-283. ISSN 2450-4475.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Czeskie kraje koronne w niewoli historiograficznego bohemocentryzmu. Wokół książki „Spolu i vedle sebe. České stavy a stavy zemí České koruny na prahu raného novověku”, red. Lenka Bobková, Martin Čapský, Praha 2021 („Korunní země v dějinách českého státu”, t. 9)
Název česky Země české koruny v zajetí historiografického bohemocentrismu. Kolem knihy „Spolu i vedle sebe. České stavy a stavy zemí České koruny na prahu raného novověku”, ed. Lenka Bobková, Martin Čapský, Praha 2021 („Korunní země v dějinách českého státu”, sv. 9)
Název anglicky Bohemian crown lands in captivity of historiographic bohemocentrism. Around the book „Spolu i vedle sebe. České stavy a stavy zemí České koruny na prahu raného novověku”, eds. Lenka Bobková, Martin Čapský, Praha 2021 („Korunní země v dějinách českého st
Autoři CZECHOWICZ, Boguslaw (616 Polsko, garant, domácí).
Vydání Res Gestae, Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, 2024, 2450-4475.
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/24:A0001329
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky Česká koruna; Středověk; raný novověk; mechanismy moci
Klíčová slova anglicky The Bohemian crown; Middle Ages; early modern; mechanisms of power
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Boguslaw Czechowicz, Dr., učo 54877. Změněno: 11. 3. 2024 10:33.
Anotace
Tekst koncypowany jako recenzja redakcja czaspisma potraktowała jako artykuł recenzyjny. Dotyczy on kolejnego dokonania z serii poświęconej krajom koronnym w dziejach państwa czeskiego. Tym razem jest to publikacja nie tylko regresywna w stosunku do poprzednich, ale wręcz będąca zaprzeczeniem zasad naukowego dyskursu. Wartość dodana, której książce odmówić nie sposób (zwłaszcza opracowanie Dalibora Janiša i Tomáša Velički), została jednak przytłoczona przez naukowy konserwatyzm, ignorancję bibliograficzną i forsowanie swoich poglądów w duchu bohemocentryzmu niejako za wszelką cenę, a przecież chodzi o – jak deklaruje tytuł serii – kraje koronne! Obowiązkiem uczonych jest reagowanie na takie anomalie i temu służy niniejsza polemiczna wypowiedź.
Anotace česky
Redakce časopisu nakládala s textem koncipovaným jako recenze jako s přehledovým článkem. Jde o další počin z řady věnované korunním zemím v dějinách českého státu. Tentokrát jde o publikaci, která je ve vztahu k těm předchozím nejen regresivní, ale je dokonce popíráním principů vědeckého diskurzu. Přidaná hodnota, kterou knize nelze upřít (zejména studie Dalibora Janiše a Tomáše Veličky), byla ovšem přebita vědeckým konzervatismem, bibliografickou neznalostí a prosazováním svých názorů v duchu bohemocentrismu za každou cenu, a přitom jde o – jak název řády deklaruje – korunní země! Je povinností vědců na takové anomálie reagovat, a to je účelem tohoto polemického příspěvku.
Anotace anglicky
The editors of the magazine treated the text conceived as a review as a review article. It concerns another achievement in the series devoted to the crown lands in the history of the Bohemian (Czech) state. This time it is a publication that is not only regressive in relation to the previous ones, but is even a denial of the principles of scientific discourse. The added value that the book cannot be denied (especially the study by Dalibor Janiš and Tomáš Velička), was, however, overwhelmed by scientific conservatism, bibliographic ignorance and pushing one's views in the spirit of bohemocentrism at all costs, and yet it is about - as the title of the series declares - countries crown! It is the duty of scientists to respond to such anomalies, and this is the purpose of this polemical statement.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 15:26