POSPÍŠIL, Petr a Tomáš VEČEREK. Praktické (ne)zkušenosti s právní úpravou ochrany oznamovatelů dle zákona č. 171/2023 Sb. UNES - účetnictví a daně pro územní samosprávné celky, příspěvkové organizace, organizační složky státu a nevýdělečné organizace. Praha: Wolters Kluwer, a.s., 2024, XXII., č. 3, s. 8-13. ISSN 1214-181X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Praktické (ne)zkušenosti s právní úpravou ochrany oznamovatelů dle zákona č. 171/2023 Sb.
Název anglicky Practical (non)experiences with the legal regulation of whistleblower protection according to Act No. 171/2023 Coll
Autoři POSPÍŠIL, Petr a Tomáš VEČEREK.
Vydání UNES - účetnictví a daně pro územní samosprávné celky, příspěvkové organizace, organizační složky státu a nevýdělečné organizace, Praha, Wolters Kluwer, a.s. 2024, 1214-181X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Plné znění článku je k dispozici pro předplatitele.
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova česky whistleblowing; odpovědnost; compliance
Klíčová slova anglicky whistleblowing; responsibility; compliance
Změnil Změnil: JUDr. Petr Pospíšil, Ph.D., LL.M., učo 51186. Změněno: 24. 4. 2024 11:24.
Anotace
Článek je určen především pracovníkům a představitelům veřejných institucí, krajů, obcí, a veřejných organizací, na které dopadají účinky nové vnitrostátní právní úpravy whistleblowingu a ochrany oznamovatelů dle zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů. Cílem článku je upozornit na některé aplikační problémy vyplývající z této právní úpravy, konkrétně se autoři zaměřují na otázku vyhodnocování charakteru protiprávního jednání a dále pak na možné problémy spojené s nakládáním s anonymními podněty.
Anotace anglicky
The article is primarily intended for employees and representatives of public institutions, regions, municipalities, and public organizations affected by the effects of the new domestic legal regulation of whistleblowing and protection of whistleblowers according to Act No. 171/2023 Coll., on whistleblower protection. The purpose of the article is to highlight some practical issues arising from this legal framework, specifically focusing on the evaluation of the nature of unlawful conduct and potential challenges related to handling anonymous reports.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 21:43