k 2024

Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice

DLUHOŠOVÁ, Radmila a Irena KORBELÁŘOVÁ

Základní údaje

Originální název

Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice

Název česky

Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice

Název anglicky

Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic

Vydání

Vědecká konference Regiony a regionalizmus v České republice a Polsku / Konferencja naukowa Regiony i regionalizm w Republice Czeskiej i Polsce, 2024

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Klíčová slova česky

kulinární kultura; region; regionální specifika

Klíčová slova anglicky

culinary culture; region; regional distinctions

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 29. 12. 2024 01:46, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.

Anotace

V originále

Příspěvek poukazuje na odlišnosti v oblasti kulinárního dědictví, které je odrazem geografických a přírodních poměrů jednotlivých regionů, kulturního charakteru komunity, sociálního statusu, materiálních možností, přejímání a napodobování pokrmů ad. Poukazuje na skutečnost, že tak jak region ovlivňuje stravování, tak stravování ovlivňuje vnímání regionální identity.

Anglicky

The paper points out the differences in the area of culinary heritage that mirror the geographical and natural conditions of individual regions, cultural character of the community, social status, material possibilities, adoption and imitation of dishes, etc. It points out that just as regions affect the diet, the diet impacts the perception of regional identity.