2024
Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
DLUHOŠOVÁ, Radmila a Irena KORBELÁŘOVÁZákladní údaje
Originální název
Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
Název česky
Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
Název anglicky
Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic
Autoři
Vydání
Vědecká konference Regiony a regionalizmus v České republice a Polsku / Konferencja naukowa Regiony i regionalizm w Republice Czeskiej i Polsce, 2024
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
kulinární kultura; region; regionální specifika
Klíčová slova anglicky
culinary culture; region; regional distinctions
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 29. 12. 2024 01:46, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
V originále
Příspěvek poukazuje na odlišnosti v oblasti kulinárního dědictví, které je odrazem geografických a přírodních poměrů jednotlivých regionů, kulturního charakteru komunity, sociálního statusu, materiálních možností, přejímání a napodobování pokrmů ad. Poukazuje na skutečnost, že tak jak region ovlivňuje stravování, tak stravování ovlivňuje vnímání regionální identity.
Anglicky
The paper points out the differences in the area of culinary heritage that mirror the geographical and natural conditions of individual regions, cultural character of the community, social status, material possibilities, adoption and imitation of dishes, etc. It points out that just as regions affect the diet, the diet impacts the perception of regional identity.